SAD će se pridružiti mehanizmu COVAX

Sjedinjene Američke Države će ostati članiica Svjetske zdravstvene organizacijie, što je odluka koju je Joe Biden potpisao prvog dana u Bijeloj kući.

Joe Biden će izdati direktivu koja uključuje namjeru SAD-a da se pridruži COVAX-u, rekao je Anthony Fauci (EPA)

Sjedinjene Američke Države se pod predsjednikom Joeom Bidenom namjeravaju pridružiti mehanizmu COVAX, koji za cilj ima isporuku vakcina siromašnim zemljama, poručio je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) Bidenov glavni medicinski savjetnik Anthony Fauci.

“Predsjednik Biden će kasnije danas izdati direktivu koja uključuje namjeru SAD-a da se pridruži COVAX-u i podržat će ACT – Ubrzivač u unapređivanju multilateralnih napora za vakcinu protiv COVID-19, terapijsku i dijagnostičku distribuciju, nepristrasan pristup i istraživanje i razvoj“, rekao je on Izvršnom odboru WHO-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Dobar dan za WHO’

Kazao je da će SAD ostati člani WHO-a, što je odluka koju je Biden potpisao prvog dana u Bijeloj kući.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebrexesus pozdravio je namjeru SAD-a, rekavši da je to dobar dan za WHO i dobar dan za globalno zdravlje.

Bidenov prethodnik Donald Trump prekinuo je finansiranje WHO-a, kojem je SAD najveći donator, i najavio postupak povlačenja iz ove agencije Ujedinjenih naroda u julu 2021. godine.

Izvor: Agencije