Pfizer isporučuje upola manje vakcina, Evropa nezadovoljna

Kompanija Pfizer ove sedmice isporučuje manju količinu vakcina protiv COVID-a 19 nekim članicama Evropske unije nego što je dogovoreno.

Italija je u srijedu zaprijetila da će tužiti kompaniju Pfizer (EPA)

Kompanija Pfizer ove sedmice isporučuje upola manju količinu vakcina protiv COVID-a 19 nekim članicama Evropske unije nego što je dogovoreno, zbog čega raste nezadovoljstvo u Uniji.

Rumunija će tako dobiti 50 posto planiranih količina ove sedmice, a isporuka će se povećavati postupno, da bi tek krajem marta Bukurešt dobio dogovorene količine, rekao je zamjenik ministra zdravlja Andrej Bačiju za Reuters, prenosi Tanjug.

Slična situacija je i u Poljskoj koja je u ponedjeljak dobila 176.000 doza, odnosno 50 posto manje od očekivanog.

Češka vlada zbog problema sa nabavkom također usporava kampanju vakcinacije.

“Moramo da očekujemo da će biti smanjenje broja vakcinacija u naredne tri sedmice”, rekao je ministar zdravlja Jan Blatni novinarima.

Isporuka Pfizerove vakcine biće manja za 15 posto ove sedmice, a sljedeće za 30 procenata.

Nadoknada doza

Pfizer je Bugarskoj i Poljskoj saopćio da će nadoknaditi nedostajuće doze.

Međutim, danski Institut za serum saopćio je da će 50 posto manje doza ove sedmice dovesti do smanjenja za 10 procenata u prvom kvartalu.

Zvaničnici ovih zemalja kažu da smanjenje isporuka podriva njihove napore da provedu masovnu vakcinaciju.

Italija je u srijedu zaprijetila da će tužiti kompaniju Pfizer. Mađarska je u četvrtak izdala preliminarno odobrenje za korištenje vakcina protiv korona virusa AstraZenece i ruskog Sputnika V, a iz Budimpešte pozivaju Brisel da utiče na to da se Pfizer pridržava plana isporuke.

“Bili bismo zadovoljni ako bi Evropska komisija preduzela korake da što pre osigura da Pfizer i drugi proizvođači izmjene količine isporuke”, rekao je šef kabineta premijera Ðerđ Gulijaš.

Problem zbog smanjenih isporuka Pfizerovih vakcina imaju i Kanada i Švajcarska.

Izvor: Agencije