Papa Franjo: Napadi u Bagdadu bezuman čin brutalnosti

Najmanje 32 osobe su poginule, a 110 je ranjeno tokom samoubilačkog napada u glavnom iračkom gradu, izjavio je ministar zdravlja.

Papa Franjo bi trebao da ode u prvu posjetu jednog pape Iraku od 5. do 8. marta (EPA)

Papa Franjo, koji treba da posjeti Irak u martu, osudio je danas dva bombaška samoubilačka napada na pijaci u Bagdadu, u kojima su poginule najmanje 32, a povrijeđeno više od 100 osoba kao bezuman čin brutalnosti.

U poruci poslatoj u njegovo ime iračkom predsjedniku Barhamu Salihu, papa nije naveo da li će napadi utjecati na njegovo planirano putovanje, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Izražavajući žaljenje zbog ovog besmislenog čina brutalnosti, papa se moli za žrtve i njihove porodice, za povrijeđene i pripadnike hitnih službi, navedeno je u poruci.

Papa Franjo je istakao i da se nada da će Iračani nastaviti da rade na tome da savladaju nasilje bratstvom, solidarnošću i mirom.

On bi trebao da ode u prvu posjetu jednog pape Iraku od 5. do 8. marta, tokom koje je planirano da posjeti Bagdad i još četiri iračka grada.

Prsluk s eksplozivom

Dvije snažne eksplozije odjeknule su u četvrtak ujutro u centru Bagdada, glavnog grada Iraka.

Komanda iračke vojske je saopćila da je riječ o samoubilačkim napadima, prenijele je Anadolija.

Najmanje 32 osobe su poginule, a 110 je ranjeno, izjavio je irački ministar zdravlja Hassan al-Tamimi, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Reuters prenosi izjavu iz policije i ljekarskih ustanova, u kojoj se kaže da su napadači imali prsluk s eksplozivom.

Izvor: Agencije