Merkel: Ponovo širi prostor političke saglasnosti sa SAD-om

Dolaskom novog predsjednika SAD-a ne može se računati samo na usaglašene stavove, već i diskusije o tome kako činiti dobre stvari za obje zemlje, kaže njemačka kancelarka.

Evropa će morati preuzeti veću odgovornost, i ne samo vojnu, već i diplomatsku, kaže Angela Merkel (Arhiva)

Njemačka kancelarka Angela Merkel, povodom inauguracije predsjednika SAD-a Joea Bidena, ocijenila je u četvrtrak da ponovo postoji “širi prostor političke saglasnosti“, koji omogućava bolju saradnju.

To, kako je dodala na konferenciji za novinare, potvrđuju i prve odluke koje je novi američki predsjednik već donio, prenosi Tanjug.

“Ponovo je moguća saradnja u međunarodnim organizacijama, kao i, na primjer, oko Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama ili Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji“, objasnila je.

Činiti dobre stvari za obje zemlje

Merkel je ukazala da se dolaskom novog predsjednika ne može računati samo na usaglašene stavove, već i diskusije o tome kako činiti dobre stvari za obje zemlje, jer Biden zastupa interese SAD-a, a ona Njemačke.

“Evropa će, svakako, morati preuzeti veću odgovornost, i ne samo vojnu, već i diplomatsku. Ali, dobra veijst je – mi smo spremni, a spremna je i Evropska unija“, poručila je njemačka kancelarka.

Izvor: Agencije