Mađarska prva u EU odobrila hitnu upotrebu ruske vakcine Sputnik V

Mađarska je postala prva zemlja Evropske unije koja je odobrila za hitnu upotrebu rusku vakcinu protiv korona virusa Sputnik V.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto u petak će otputovati u Moskvu kako bi pregovarao o uvjetima kupovine vakcine (EPA)

Mađarska je postala prva zemlja Evropske unije koja je odobrila za hitnu upotrebu rusku vakcinu protiv korona virusa Sputnik V.

Direktor Uprave za lijekove Mađarske Matyas Szentivanyi rekao je u intervjuu za javni servis, da je Nacionalni institut za farmaciju i ishranu odobrio tu vakcinu na period od šest mjeseci, prenosi Anadolija.

U principu, države Evropske unije bi trebalo da imaju dozvolu Evropske agencije za lijekove (EMA), ali nacionalne vlasti mogu da naprave izuzetak u hitnim slučajevima.

Dozvola važi samo na teritoriji Mađarske i može biti produžena za još šest mjeseci.

Konačna dozvola

Vlastima je i dalje potrebna konačna dozvola od Nacionalnog zavoda za javno zdravlje, koja se očekuje u narednim sedmicama.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto u petak će otputovati u Moskvu kako bi pregovarao o uvjetima kupovine vakcine.

On je na Facebooku naveo da je prema kliničkim ispitivanjima u kojima je učestvovalo 40.000 ljudi u Rusiji, vakcina Sputnik V pokazala da je efikasna 91,4 posto.

Prošle sedmice, Szijjarto je kritizirao EU zbog spore distribucije vakcina.

Izvor: Agencije