Kina se nada saradnji s Bidenovom administracijom

Nakon vrlo teškog i nesvakidašnjeg vremena, i kineski i američki narod zaslužuju bolju budućnost, kaže glasnovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kina i SAD trebaju ponovo pokrenuti saradnju u brojnim oblastima, stav je Pekinga (EPA)

Kina je u četvrtak izrazila nadu da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena poboljšati izglede za ljude obje zemlje i dati podsticaj međusobnim odnosima.

“Mislim da, nakon ovog vrlo teškog i nesvakidašnjeg vremena, i kineski i američki narod zaslužuju bolju budućnost”, rekla je glasnovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying novinarima na dnevnom brifingu.

Istakla je da Kina i SAD trebaju ponovo pokrenuti saradnju u brojnim oblastima, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Hua je posebno pozdravila odluku nove američke administracije da ostane u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) i vrati se Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama.

‘Odgovornost dvije velike države’

Također je kritizirala bivšeg američkog državnog sekretara Mikea Pompea i druge bivše zvaničnike, dan nakon što je Peking uveo putne i poslovne sankcije protiv njih 30, uključujući Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O'Briena i ambasadoricu pri Ujedinjenim narodima Kelly Craft.

“Tokom proteklih nekoliko godina, Trumpova administracija, posebno Pompeo, zakopala je previše mina u kinesko-američkim odnosima, koje treba eliminirati, spalila previše mostova, koje treba obnoviti, i srušila previše puteva, koje treba popraviti”, naglasila je Hua.

I Kina i SAD trebaju pokazati hrabrost, mudrost, slušati jedna drugu, okrenuti se jedna prema drugoj i poštovati se, rekla je ona.

“Mislim da je ovo odgovornost dvije velike države, Kine i Sjedinjenih Američkih Država, a to, također, očekuje i međunarodna zajednica”, istakla je Hua.

Izvor: Agencije