Pronađena autentična kopija slike Leonarda da Vincija

Policija u Napulju je sliku našla skrivenu tokom pretresa jednog stana, gdje su bili u okviru druge istrage.

Slika prikazuje neobično odjevenog Isusa koji drži kristalnu kuglu i gleda direktno u posmatrača (EPA)

Italijanska policija je našla sliku iz 16. vijeka, primjerak autentične kopije djela Leonarda da Vincija Salvator Mundi s prikazom portreta Isusa Krista, ukradenog prošle godine u Napulju, iz zaključane crkve čiji svećenici nisu ni primijetili da je nema.

Policija u Napulju je sliku našla skrivenu tokom pretresa jednog stana, gdje su bili u okviru druge istrage, prenosi Beta.

Policija kaže da je vlasnik stana uhapšen, nakon što je dao “nimalo uvjerljivo” objašnjenje da je sliku “kupio na pijaci”.

Kupac iz saudijske kraljevske porodice

Ta slika je jedna od poznatih kopija Leonardovog djela Salvator Mundi (Spasitelj svijeta), koje je prodato za rekordnih 450 miliona dolara na aukciji Christisa 2017. godine.

Kupac je bio iz saudijske kraljevske porodice, koji ju je navodno kupio za filijalu Muzeja Louvrea u Abu Dhabiju.

Trebalo je da ta slika bude tamo izložena godinu dana kasnije, ali je izlaganje odloženo i ona od aukcije nije viđena u javnosti.

Njena kopija, koja se pripisuje Leonardovoj školi, ali ne i samom tom renesansnom umjetniku, bila je u malom muzeju u kapeli bazilike San Domenico Maggiore u Napulju, zatvorenoj tokom epidemije korona virusa.

Kapela porodice Muscettola

Slika prikazuje neobično odjevenog Isusa koji drži kristalnu kuglu i gleda direktno u posmatrača.

Bazilika San Domenico je saopćila da je sliku vjerovatno napravio neki od Leonardovih đaka 1520-ih godina, kada ju je kupio Giovani Antonio Muscettola, savjetnik cara Karla V i ambasador na papskom dvoru.

Bila je u okviru bazilike, u kapeli porodice Muscettola.

Restaurirana je prije prikazivanja 1983-1984. godine na izložbi “Leonardo i Leonardizam u Napulju i Rimu”.

Izvor: Agencije