Grčka udvostručila širinu teritorijalnih voda na Jonskom moru

Skupština Grčke je izglasala zakon kojim se teritorijalne vode proširuju na Jonskom moru sa šest na 12 nautičkih milja.

Proširenjem se podvlači pravo Grčke da provede Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora (EPA)

Skupština Grčke je u srijedu navečer izglasala zakon kojim se teritorijalne vode proširuju na Jonskom moru sa šest na 12 nautičkih milja.

U rijetko jedinstvenom glasanju, završenom sa 284:0, predstavnici četiri opozicione stranke u parlamentu sa 300 mjesta podržali su Vladu desnog centra, dok su članovi Komunističke partije bili uzdržani, prenosi Beta.

Iako taj potez ne utječe direktno na spor u vezi pomorske granice s Turskom na Egejskom moru, na istoku, premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je zastupnicima da Grčka počinje čvršće voditi vanjsku politiku.

“Ovo je jasna poruka onima koji našoj zemlji pokušavaju oduzeti prava”, kazao je Mitsotakis.

Proširenjem na Jonskom moru se podvlači pravo Grčke da provede Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, kojom je 1982. godine dopuštena širina teritorijalnih voda od 12 milja.

Turska: Proširenje na Egeju bilo bi uzrok rata

U brzom odgovoru na odluku Skupštine Grčke o proširenju teritorijalnih voda u Jonskom moru, Turska je upozorila da bi proširenje voda u Egejskom moru smatrala “uzrokom rata”, jer bi joj time, zbog gustog rasporeda grčkih otoka, bio blokiran pristup međunarodnim vodama.

Turska “ima vitalna prava i interese u poluzatvorenom Egejskom moru, kojim dominiraju posebni geografski uvjeti”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy.

“Naš stav je da se teritorijalne vode u tom moru ne mogu jednostrano proširiti na način koji našoj zemlji i trećim zemljama ograničava slobodu plovidbe i pristup otvorenim morima”, dodao je on.

Grčka je prošle godine sklopila sporazume s Italijom i Egiptom o razgraničenju oblasti za istraživanje podmorja i u pregovorima je s Albanijom da spor o granici na moru iznesu pred međunarodni sud.

Izvor: Agencije