Demokrate preuzele kontrolu i nad Senatom SAD-a

Uz funkcije predsjednika i potpredsjednika države, demokrate će u naredne dvije godine kontrolirati i Zastupnički dom i Senat američkog Kongresa.

Jon Ossoff i Alex Padilla polažu zakletvu pred potpredsjednicom SAD-a i predsjedavajućom Senata Kamalom Harris (AP)

Tri nova američka senatora položila su zakletvu nedugo po stupanju na dužnost novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena u srijedu, čime je Demokratska stranka osigurala kontrolu i nad Gornjim domom Kongresa SAD-a.

Uz funkcije predsjednika i potpredsjednika države, demokrate će u naredne dvije godine kontrolirati i Zastupnički dom i Senat, što će Bidenu omogućiti da provede ambiciozan plan u suočavanju s krupnim izazovima, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Nekoliko sati nakon što je i nova potpredsjednica SAD-a Kamala Harris položila zakletvu, pred njom su, pošto je po funkciji predsjedavajuća Senatu, isto učinila tri nova senatora iz Demokratske stranke, Jon Ossoff, Raphael Warnock i Alex Padilla.

Odnos demokrata i republikanaca u Senatu sada je 50 prema 50, ali u tom slučaju presuđuje glas predsjedavajućeg, a to je Kamala Harris.

Pobjede u Georgiji nakon 20 godina

Ossoff (33), najmlađi senator u aktuelnom sazivu, nekada istraživački novinar, rekao je da “Amerika danas okreće novi list“.

“Okrećemo novi list poslije četiri godine, ponovo ćemo ujediniti zemlju, poraziti pandemiju korona virusa, hitno osigurati ekonomsku pomoć ljudima“, kazao je on.

Ossoff i Warnock, afroamerički baptistički svećenik, postali su senatori Georgije, pošto su 5. januara u drugom krugu izbora porazili kandidate republikanaca.

Njihove pobjede predstavljaju izvjesno iznenađenje, pošto Georgia u posljednjih 20 godina nije izabrala senatora iz redova Demokratske stranke.

Padillu je guverner Kalifornije imenovao za člana Senata nakon što je ostalo upražnjeno mesto Kamale Harris.

Brojni izazovi za novu administraciju

Amerikanci svake dvije godine biraju svih 435 članova Zastupničkog doma i trećinu senatora, čiji mandat traje šest godina.

Demokratska stranka je u srijedu prvi put u posljednjih deset godina stekla kontrolu i nad Bijelom kućom i nad oba doma Kongresa SAD, u trenutku kada se Biden suočava s izazovom pandemije korona virusa i njenih ekonomskih posljedica, kao i s bolnim političkim podjelama, intenziviranim poslije upada pristalica dojučerašnjeg predsjednika Donalda Trumpa u Capitol 6. januara.

Pandemija je u SAD-u odnijela više od 400.000 života, a Biden predlaže paket za oporavak vrijedan 1.900 milijardi dolara, za distribuciju vakcina protiv korona virusa i za obnovu ekonomije.

Izvor: Agencije