Danas virtuelni samit EU-a o epidemiološkoj situaciji

Čelnici država članica Evropske unije će razgovarati o epidemiološkoj situaciji i usklađivanju mjera u borbi protiv pandemije COVID-19.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel kaže da vakcina mora biti globalno dobro i dostupna svima (EPA)

Čelnici država članica Evropske unije sudjelovat će u četvrtak navečer u videokonferenciji na kojoj će razgovarati o epidemiološkoj situaciji i usklađivanju mjera u borbi protiv pandemije COVID-19.

To je prvi virtuelni samit čelnika EU-a u ovoj godini, prenosi Hina.

Prošle godine održano je ukupno osam videosamita posvećenih usklađivanju mjera u borbi protiv pandemije korona virusa.

Nakon sastanka nisu predviđeni pisani zaključci.

Na dnevnom redu nekoliko je tema, a prva je razmatranje sadašnje epidemiološke situacije i opasnost od novih sojeva korona virusa.

Svijest o opasnosti novih sojeva

“Izuzetno je važno podići javnu svijest o opasnosti novih sojeva”, rekao je u srijedu izvor iz EU-a.

Virtualni samit se održava u trenutku kada mnoge članice analiziraju situaciju nakon božićnih i novogodišnjih praznika i razmatraju treba li pojačati ili ublažiti mjere za suzbijanje pandemije, uzimajući u obzir opasnost od novih, mutiranih sojeva.

Stoga u EU ukazuju na važnost sekvenciranja genoma COVID-19 kako bi se prepoznale mutacije.

Sljedeća tema je proces vakcinisanja, koji je usporen zbog nedovoljnih količina raspoložive vakcine, posebno nakon što je Pfizer najavio privremeno smanjenje proizvodnje u sljedećih nekoliko sedmica.

Čelnici će razgovarati i o potvrdama o vakcinisanju, vrlo osjetljivoj temi koja otvara mnoga pitanja.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis nedavno je predložio da se potvrde o vakcinisanju koriste kao svojevrsni pasoši, kako bi vakcinisane osobe mogle slobodno putovati, a u cilju oživljavanja turizma.

Niko nije koristio izraz pasoši

U EU kažu da se potvrde o vakcinaciji uobičajene u zdravstvenim sistemima, da je drugo pitanje u koje se svrhe mogu koristiti te da nikad niko u institucijama EU-a nije koristio izraz pasoši za te potvrde.

“Važno je osigurati interoperabilnost i standardizaciju tih potvrda”, ističe izvor iz EU-a, dodajući da je sada prerano govoriti o upotrebi takvih potvrda, na primjer mogu li se koristiti za putovanja unutar EU-a, ulazak u restorane…

Dok ne bude dovoljno veliki broj ljudi vakcinisan, prerano je govoriti o tome kako će se koristiti te potvrde, kažu u Evropskom vijeću.

U ovom trenutku to bi značilo diskriminaciju onih koji nisu imali ni priliku vakcinisati se u odnosu na one koji su već dobili vakcinu.

Također, korištenje tih potvrda kao svojevrsnih pasoša moglo bi se protumačiti kao zaobilazno uvođenje obaveznog vakcinisanja, što bi mogli iskoristiti protivnici vakcinacije.

Globalno dobro i dostupna svima

Osim toga, još ne postoje dokazi mogu li vakcinisane osobe biti prenositelji virusa.

Razgovarat će se i o solidarnosti s trećim državama.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je u pozivnom pismu za samit rekao da “vakcina mora biti globalno dobro” i dostupna svima.

Evropsk komisija je predložila uspostavu mehanizma koji bi omogućio raspodjelu dijela od 2,3 milijarde doza koje je EU do sada rezervirao zemljama Zapadnog Balkanu, zemljama istočnog susjedstva ili južnim susjedima u Africi.

Izvor: Agencije