Udaljeno 12 gardista zbog povezanosti s desničarima

Sigurnosnim provjerama je podvrgnuto svih 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji će u srijedu osiguravati inauguraciju novog predsjednika Joea Joea Bidena.

Ministarstvo odbrane, FBI i druge sigurnosne agencije s maksimalnim oprezom provode pripreme u Washingtonu (Anadolija)

Komandant Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država Daniel Hakonson saopćio je da je 12 gardista suspendirano za zadataka tokom inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena jer je utvrđeno da imaju veze s ekstremnim desničarskim grupama.

General je u Pentagonu novinarima kazao kako su dvojica gardista posredstvom društvenih mreža otkrili “radikalno desničarske stavove”, prenosi Anadolija.

“Povezanost s radikalnim elementima za još deset gardista utvrdili su agenti Federalnog istražnog biroa [FBI]“, rekao je Hakonson i dodao kako ti vojnici neće obnašati dužnost tokom inauguracije novog američkog predsjednika.

Vršilac dužnosti ministra odbrane SAD-a Christopher Miller je ranije saopćio da će sigurnosnim provjerama biti podvrgnuto svih 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji će u srijedu osiguravati inauguraciju novoizabranog američkog predsjednika.

Militirizirani urbani centar

Ministarstvo odbrane, FBI i druge američke sigurnosne agencije s maksimalnim oprezom provode pripreme u Washingtonu uoči svečane inauguracije Bidena i izabrane potpredsjednice Kamale Harris.

Inauguraciju u Washingtonu će osiguravati 25.000 naoružanih gardista, a sigurnosne mjere su dodatno pojačane zbog nereda koji su u zgradi Kongresa izbili 6. januara, nakon upada pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U tim neredima poginulo je pet osoba.

Kompleksi Kongresa i Bijele kuće trenutno trenutno izgledaju poput militariziranog urbanog centra unutar kojeg se priprema inauguracija novog američkog predsjednika.

Cijeli taj kompleks je ograđen barijerama, uključujući zgradu Vrhovnog suda SAD-a.

Izvor: Agencije