Trump posljednjeg dana mandata odobrio prodaju aviona F-35 Emiratima

Reuters javlja da je Trump odobrio prodaju 50 borbenih letjelica F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima i 18 bespilotnih letjelica.

Trump je rekao da će izuzeti Ujedinjene Arapske Emirate od carine u iznosu od 10 procenata na aluminij (EPA)

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je u srijedu, posljednjeg dana četverogodišnjeg mandata potpisao dokument kojim je odobrio prodaju vojnih aviona F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima..

Pozivajući se na neimenovane izvore, Reuters javlja da je Trump odobrio prodaju 50 borbenih letjelica F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima i 18 bespilotnih letjelica, prenosi Anadolija.

Danas inaugurirani novi predsjednik SAD-a Joe Biden je već najavio da će revidirati taj dokument kojeg je Trump potpisao.

Ujedinjeni Arapski Emirati su među važnijih američkim saveznicima u Zaljevu i već nekoliko godina pokušavaju kupiti američke vojne avione F-35.

Zeleno svjetlo

Emirati su uz posredstvo SAD-a jesenas potpisali sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom, što je jedan od glavnih poteza kojim su odobrovoljili Trumpa za davanje zelenog svjetla za dugo čekano odobrenje prodaje aviona.

Trump je ranije u srijedu rekao da će izuzeti Ujedinjene Arapske Emirate od carine u iznosu od 10 procenata na aluminij, rekavši da su dvije zemlje postigle sporazum o kvoti koji će ograničiti uvoz aluminija.

U proglasu koji je Bijela kuća izdala malo prije inauguracije Bidena, Trump je rekao da je sporazum postignut s obzirom na važan sigurnosni odnos koji postoji između dvije zemlje, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

UAE su se pridružili Argentini, Australiji, Kanadi i Meksiku, za koje, također, ne važe carine za aluminij.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO