Trump na kraju mandata pomilovao bivšeg savjetnika

Očekuje se da odlazeći predsjednik SAD-a neće pomilovati sebe, članove porodice ni svog privatnog advokata Rudyja Giulianija.

Donald Trump je, suprotno savjetima zvaničnika Bijele kuće, pomilovao Stevea Bannona, s kojim je obnovio odnos (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je bivšeg savjetnika Bijele kuće Stevea Bannona, u sklopu vala pomilovanja posljednjeg dana na dužnosti, izjavio je jedan visoki zvaničnik.

Očekuje se da Trump neće pomilovati sebe, članove porodice i svog privatnog advokata Rudyja Giulianija, koji je bio glasan zagovornik predsjednikovih tvrdnji o izbornoj prevari na predsjedničkim izborima 3. novembra, tvrde izvori.

Bannon je bio važan savjetnik Trumpove predsjedničke kampanje 2016. godine, a lani je optužen da je prevario donatore online kampanje “Gradimo zid“, koja je skupila 25 miliona dolara, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Bannon i dalje može biti optužen

Trump je, suprotno savjetima zvaničnika Bijele kuće, pomilovao Bannona, s kojim je obnovio odnos dok je tražio podršku za svoje nedokazane tvrdnje o izbornoj prevari.

Bannon tvrdi da nije kriv, a prema riječima bivšeg tužitelja Daniela Alonsa, još uvijek može biti optužen pred sudom u New Yorku.

Američki predsjednik je u zadnjim satima mandata pomilovao i repere Lil Waynea i Kodaka Blacka, koji su suđeni prema saveznom zakonu zbog oružja, te bivšeg gradonačelnika Detroita Kwamea Kilpatricka, koji je služio 28-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Wayne je u decembru priznao krivicu za ilegalno posjedovanje napunjenog, pozlaćenog pištolja te je bio suočen s desetogodišnjom zatvorskom kaznom.

Trump je, nekoliko sati prije odlaska sa dužnosti, naredio skidanje oznake tajnosti sa dokumenata koji se odnose na istragu Federalnog istražnog biroa (FBI) njegovih kontakata s Rusijom tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

Odlazeći predsjednik SAD-a, koji je dugo tvrdio da su demokrate koristile istragu kako bi ga zbacili sa vlasti, rekao je u memorandumu da su prihvaćene reakcije koje je zatražio FBI kako bi se omogućilo javno objavljivanje dokumenata.

Trump je naredio posljednjeg dana svog mandata i prekid na 18 mjeseci udaljavanja državljana Venecuele koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama.

‘Kina počinila genocid nad Ujgurima’

Naveo je da tu odgodu nalaže pogoršanje stanja u Venecueli, za koje je rekao da predstavlja stalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i dobrobiti američkog naroda.

No, iz naredbe su izuzeti su državljani Venecuele koji su, naprimjer, počinili krivično djelo.

Sjedinjene Američke Države su posljednjeg dana Trumpovog mandata nametnule sankcije ruskom brodu za polaganje cijevi “Fortuna“, koji radi na izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2.

Trumpova administracija utvrdila je da je Kina počinila genocid i zločin protiv čovječnosti nad ujgurskim muslimanima u pokrajini Xinjiang, rekao je državni sekretar Mike Pompeo.

Izvor: Agencije