Trump napustio Bijelu kuću i krenuo na Floridu

Kršeći tradiciju staru 150 godina, odlazeći predsjednik neće biti na inauguraciji Joea Bidena tačno u podne po lokalnom vremenu.

Donald Trump se, u pratnji supruge Melanije, na južnom travnjaku Bijele kuće ukrcao u vojni helikopter 'Marine One'
Donald Trump se, u pratnji supruge Melanije, na južnom travnjaku Bijele kuće ukrcao u vojni helikopter 'Marine One'

Američki predsjednik Donald Trump, nekoliko sati prije isteka predsjedničkog mandata, napustio je u srijedu ujutro po lokalnom vremenu Bijelu kuću i uputio se prema vojnoj bazi Andrews, odakle će ga predsjednički avion prevesti na Floridu, koju je odabrao kao novo prebivalište.

Trump se, u pratnji supruge Melanije, na južnom travnjaku Bijele kuće ukrcao u vojni helikopter “Marine One”, kojem treba oko 15 minuta leta do baze.

Nema poruke, nema domaćinstva

Kršeći tradiciju staru 150 godina, Trump i njegova supruga Melania neće biti na inauguraciji novog američkog predsjednika Joea Bidena u podne po mjesnom vremenu.

Također, odlučili su da neće ugostiti budućeg predsjednika i njegovu suprugu Jill Biden u Bijeloj kući uoči inauguracije.

Trump do danas nije nazvao Bidena, a po CNN-u, ne namjerava mu niti ostaviti tradicionalnu poruku na radnom stolu u Ovalnom uredu.

Let na Floridu bit će Trumpov posljednji avionom “Air Force One”.

U slučaju da do Bidenove zakletve ne sleti na odredište, oznaka aviona promijenit će se, jer u njemu više neće biti američki predsjednik.

Nekoliko ‘nuklearnih kovčega’

Američki mediji prenijeli su kako će se riješiti problem primopredaje “nuklearnog kovčega“, s obzirom na to da će Trump u trenutku Bidenovog preuzimanja dužnosti biti stotinama milja daleko u Palm Beachu na Floridi.

Postoji nekoliko “nuklearnih kovčega“ i, suprotno vjerovanju javnosti, ne radi se o nuklearnoj tipki, nego o setu kodova, prenosi mreža NBC.

Jedan kovčeg putuje na Floridu s Trumpom i njegov set kodova prestat će važiti u 11:59 sati i 59 sekundi po mjesnom vremenu, a Bidenov set kodova aktivirat će se tačno u podne.

Rezervni kovčeg bit će uz američkog potpredsjednika Mike Pencea.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO