Svjetske sile nadaju se obnovi odnosa sa SAD-om pod Bidenom

Čelnici evropskih institucija istaknuli su da Evropa ima „novog prijatelja” u Bijeloj kući i pozvali Bidena u posjetu Briselu.

Pred inauguraciju novog američkog predsjednika, demokrata Joea Bidena, u srijedu, zemlje širom svijeta izrazile su nadu u obnovu odnosa sa SAD-om (EPA)
Pred inauguraciju novog američkog predsjednika, demokrata Joea Bidena, u srijedu, zemlje širom svijeta izrazile su nadu u obnovu odnosa sa SAD-om (EPA)

Na dan inauguracije novog američkog predsjednika, demokrata Joea Bidena zemlje širom svijeta izrazile su opreznu nadu u obnovu odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, dajući pritom prioritet vlastitim interesima, prenose svjetske novinske agencije.

Kina se nada „saradnji korisnoj za obje strane”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u Pekingu.

Naglasio je, međutim, da će Kina štititi svoje vlastite interese i nacionalnu sigurnost i da neće dopustiti da je Sjedinjene Američke Države kleveću.

Bidenov budući državni tajnik Anthony Blinken kazao je u utorak da će odnosi s Kinom biti glavni izazov za SAD u predstojećem razdoblju.

Rusija je ocijenila da poboljšanje odnosa sa SAD-om ovisi o „političkoj volji” novog američkog predsjednika, prenijela je Hina.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, govoreći o produljenju sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja Novi START: „Rusija i njezin predsjednik podržavaju očuvanje tog sporazuma… Ako naše američke kolege pokažu političku volju da se sačuva taj sporazum i da ga se produlji, to se može samo pozdraviti”.

Iran je poručio da je općenito spreman raščistiti nesuglasice sa SAD-om. Ali to ovisi o Washingtonu, naglasio je iranski predsjednik Hassan Rohani.

„Sve što oni učine, mi ćemo učiniti isto to… ni manje, ni više”, kazao je.

Govoreći o nuklearnom sporazumu iz 2015, Rohani je kazao da će, bude li Biden mislio ozbiljno ispuniti svoje međunarodne obveze prema Iranu, Teheran učiniti isto.

Predsjednik u odlasku Donald Trump istupio je iz tog sporazuma i jednostrano uveo Iranu sankcije, nakon čega je Teheran prestao poštivati tehničke odredbe sporazuma.

Rohani je rekao da će Iran poštivati svoje obveze ako se bude poštivalo ostatak sporazuma, što se prije svega odnosi na sankcije. Odbacio je mogućnost bilo kakvih ponovnih pregovora o sporazumu.

Britanski premijer Boris Johnson je govoreći u parlamentu kazao: ”Radujem se suradnji s Joeom Bidenom i s njegovom novom administracijom, jačanju partnerstva između naših zemalja i radu na našim zajedničkim prioritetima: od borbe protiv klimatskih promjena do oporavka od pandemije i jačanja naše transatlantske sigurnosti”.

Glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal ocijenio je u srijedu da su Bidenova obećanja da će vratiti SAD u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i Pariški sporazum o klimi „jako važna” te poručio da Pariz očekuje da će zajedno moći odgovoriti na „velike izazove”, među kojima je i pandemija COVID-a 19.

„S nestrpljenjem očekujemo da s predsjednikom Bidenom izgradimo snažne, korisne, obnovljene odnose”, kazao je.

‘Evropa ima novog prijatelja u Bijeloj kući’

Čelnici evropskih institucija istaknuli su da Evropa ima „novog prijatelja” u Bijeloj kući i pozvali Bidena u posjetu Briselu kako bi dogovorili „novi temeljni ugovor” na području transatlantskih odnosa.

“Današnji dan je više od tranzicije. Danas je prilika za obnovu naših transatlantskih odnosa, koji su uvelike patili u protekle četiri godine. Tokom tih godina svijet je postao složeniji, nestabilniji i nepredvidljiviji”, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta tokom rasprave o budućim odnosima između EU-a i SAD-a.

“Prvi dan njegova mandata, svečano predlažem novom predsjedniku da izgradimo novi temeljni pakt za jaču Evropu, jaču Ameriku i jači svijet”, rekao je Michel.

Michel je Bidena pozvao na vanredni sastanak na vrhu zemalja članica EU-a, koji bi se trebao održati paralelno sa samitom NATO-a.

Istaknuo je da dvije strane pred sobom imaju pet prioriteta: jačanje multilateralne suradnje, borbu protiv pandemije COVID-a 19, klimatske promjene, ekonomski oporavak koji uključuje digitalnu transformaciju i udruživanje snaga za sigurnost i mir.

“Evropa ponovno ima prijatelja u Bijeloj kući nakon četiri duge godine”, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nazvavši Bidenov dolazak „novom zorom” u SAD-u i ističući da je EU spreman za novi početak.

„Sjedinjene Američke Države su se vratile. I Evropa je spremna. Spremna obnoviti veze sa starim i pouzdanim partnerom, udahnuti nov život u naš dragocjen savez. Radujem se suradnji s Joeom Bidenom”, poručila je Von der Leyen putem Twittera.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier objavio je video poruku u kojoj je poručio: „Danas je dobar dan za demokraciju. Sjedinjene Američke Države suočile su se s golemim izazovima i izdržale. Unatoč pokušajima da se razori američki institucionalni ustroj, izborni dužnosnici i guverneri, pravosuđe i Kongres pokazali su se snažnima. Jako sam odahnuo što Joe Biden danas priseže za predsjednika i seli se u Bijelu kuću. Znam da mnogi u Njemačkoj dijele taj osjećaj.”

Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je: „Bidenova pobjeda pobjeda je demokracije nad ultradesnicom i njezine tri metode: masovnom prijevarom, nacionalnim podjelama i napadom, čak nasilnim, na demokratske institucije… Prije pet godina, mislili smo da je Trump loš vic, ali pet godina kasnije shvatili smo da on ugrožava ništa manje od najmoćnije svjetske demokracije”.

Talijanski premijer Giuseppe Conte je govoreći u parlamentu izjavio: „Radujemo se Bidenovom predsjedništvu, s kojim ćemo odmah početi surađivati u svjetlu našeg predsjedanja skupinom G20. Imamo snažnu zajedničku agendu, koja se kreće od učinkovita multilateralizma kojem oboje težimo, do klimatskih promjena, zelene i digitalne tranzicije i socijalne inkluzije”.

Izvor : Agencije

Povezane

Odlazeći američki predsjednik je u četiri godine mandata u Bijeloj kući ostvario neke važne pobjede, ali i teške poraze.

17 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO