Njemačka vlada želi dječja prava uvrstiti u Ustav

Njemačka vlada postigla je dogovor u vezi pokretanja inicijative da se dječja prava uvrste i u njemački Ustav.

'Zaštita dječjih prava mora postati misao vodilja našeg društva", poručila je ministrica pravosuđa Christine Lambrecht (EPA)
'Zaštita dječjih prava mora postati misao vodilja našeg društva", poručila je ministrica pravosuđa Christine Lambrecht (EPA)

Njemačka vlada postigla je u srijedu dogovor u vezi pokretanja inicijative da se dječja prava uvrste i u njemački Ustav.

“Zaštita dječjih prava mora postati misao vodilja našeg društva”, objasnila je nakon sastanka kabineta ministrica pravosuđa Christine Lambrecht, prenosi Hina.

Socijaldemokratska ministrica je objasnila kako se djeca ne mogu tretirati kao “mali odrasli” jer da imaju “posebne potrebe i potrebu za zaštitom”.

“Uvrštavanjem dječjih prava u njemački Ustav dajemo jasno do znanja da nam boljitak djece leži na srcu”, rekla je Lambrecht.

Ministrica porodice Franziska Giffey govori o “historijskom danu” kada su djeca dobila pravo da ih se pravno shvati ozbiljno. Ona je objasnila kako “primarna odgovornost” roditelja kada se radi o pravima djeteta “ostaje nedodirnuta”.

Pokrenuta inicijativa

Ministrica pravosuđa Lambrecht je još 2019. pokrenula inicijativu za uvrštenje pojma dječjih prava u Ustav, ali je naišla na otpor demokršćanske Unije CDU/CSU koja je strahovala da bi ovaj potez mogao previše zadirati u prava roditelja prilikom odgoja djece.

Uvrštenja dječjih prava u Ustav je i dalje upitno jer je za mijenjanje Ustava potrebna dvotrećinska većina u Bundestagu, kojom demokršćansko-socijaldemokratska vlada Angele Merkel trenutno ne raspolaže.

Za promjenu bi bili potrebni i glasovi opozicione stranke Zeleni, koja je međutim odbila podržati ovu inicijativu jer trenutnu formulaciju glede dječjih prava smatra nedovoljnom.

Formulaciju o dječjim pravima u svom sadašnjem obliku i stranka Ljevica smatra nedovoljnom.

Ministrica Lambrecht je pozvala sve strane na kompromise.

“Mi ne smijemo propustiti ovu historijsku priliku”, rekla je socijaldemokratska ministrica.

Izvor : Agencije

Povezane

Kako podstaći mlade da se uključe u umjetnost? Imaju li svi jednaka prava na inkluziju? Kako se nositi s novim uzorima i kako obrazovni sistem prilagoditi “touchscreen generaciji”? U Kontekstu s našim gostima razgovaramo o tome kako podstaći mlade da se više zainteresuju za umjetnost: u Sarajevu muzikolog i PR Muzičkog informativnog centra Vladimir Andrle, […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO