Ruski pilot: Su-57 bi bez problema savladao F-35

Nagrađivani pilot Magomed Tolbojev je istakao kako su bliski okršaji ‘jedan-na-jedan’ stvar prošlosti, sada ‘ratuje elektronika’.

Borbeni avion pete generacije Su-57 napravljen je za uništavanje svih vrsta meta u zraku, na kopnu i na moru (EPA - Ilustracija)

Ruski borbeni mlažnjak pete generacije Su-57 trebao bi bez problema savladati američki F-35 u slučaju direktne borbe “jedan-na-jedan”, zahvaljujući svojim manevarskim sposobnostima, kaže Magomed Tolbojev, testni pilot koji je u srijedu proslavio 70. rođendan.

“Su-57 će ubiti F-35 bez problema, ukoliko se susretnu ‘lice u lice’. F-35 ne može manevrirati, jednostavno je nesposoban za to. No, on ima elektroničku moć“, rekao je on i dodao kako elektronika može lako biti onesposobljena, pa čak i Sunčevim bakljama, prenosi Tass.

“Zbog toga se ja inače protivim svemu što je elektronsko.“

‘Više nemamo tatami za sparing’

Tolbojev je opisao Su-57 kao “briljantan avion“, ali je istakao kako su bliski okršaji “jedan-na-jedan” stvar prošlosti.

“Danas nema više toga. Sve ovisi o podršci koju imate. Sada imamo elektronsko ratovanje. Više nemamo tatami za sparing, već složen pristup taktičkim pitanjima“, ističe ruski avijatičar.

Borbeni avion pete generacije Su-57 napravljen je za uništavanje svih vrsta meta u zraku, na kopnu i na moru, navodi Tass.

Letjelica ima sposobnosti nadzvučnog krstarenja, unutrašnji lager oružja, vanjštinu koja apsorbira radiovalove…

S druge strane, F-35 je višenamjenski borbeni avion koji su razvili SAD, Australija, Velika Britanija, Danska, Italija, Kanada, Nizozemska, Norveška i Turska.

Kasnije je Washington isključio Ankaru iz ovog programa, kao znak odmazde za tursku kupovinu ruskih odbrambenih sistema S-400.

Nagrađen titulom ‘Heroj Rusije’

Penzionirani general-major Tolbojev je 20. januara napunio 70 godina.

Odlikovani je ruski testni pilost i nagrađen je titulom “Heroj Rusije”.

Tokom službe vodio je više od 50 vrsta i modifikacija aviona, među kojima su MiG-29, MiG-31, Su-24 i Su-27.

Sredinom 1980-ih učestvovao je u svemirskom programu Energia-Buran i prošao kompletnu obuku za pilotiranje višenamjenskih svemirskih letjelica.

Izvor: Agencije