Egipat ponovo uspostavlja diplomatske odnose s Katarom

Odluka je donesena u okviru dogovora postignutog 5. januara na samitu Vijeća za zaljevsku saradnju, održanog u saudijskom gradu Al-Uli.

Nedavno su ponovo počeli letovi iz Egipta ka Kataru, koji su bili suspendirani od 2017. godine (AFP)

Egipat je donio odluku o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa s Katarom, koji su prekinuti prije duže od tri godine.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova u Kairu navodi se kako su Egipat i Katar donijeli odluku o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa, prenosi Anadolija.

Rečeno je kako je pomenuti korak donesen u okviru dogovora postignutog 5. januara na samitu Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC), održanog u saudijskom gradu Al-Uli.

Egipat je u ponedjeljak saopćio da su ponovo počeli letovi ka Kataru, koji su suspendirani od 2017. godine, zbog zaljevske krize.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat 5. juna 2017. godine prekinuli su diplomatske odnose i uveli embargo Kataru, optužujući ga za “podršku terorizmu”.

Ukinut troipogodišnji embargo

Katar je odbacio sve optužbe, a došlo je do krize u Zaljevu.

Napori vođeni na okončanju krize dali su rezultate početkom ove godine.

Ministar vanjskih poslova Kuvajta Ahmed Nasser Muhammed al-Sabah 4. januara je saopćio da je postignut dogovor o otvaranju kopnenih, pomorskih i zračnih granica između Saudijske Arabije i Katara.

Saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan al-Saul je na samitu GCC-a održanog u Al-Uli 5. januara saopćio da su ponovo uspostavljeni diplomatski odnosi Katara i zemalja koje su uvele embargo te da je embargo ukinut.

Izvor: Agencije