Egipat ponovo uspostavlja diplomatske odnose s Katarom

Odluka je donesena u okviru dogovora postignutog 5. januara na samitu Vijeća za zaljevsku saradnju, održanog u saudijskom gradu Al-Uli.

Nedavno su ponovo počeli letovi iz Egipta ka Kataru, koji su bili suspendirani od 2017. godine (AFP)
Nedavno su ponovo počeli letovi iz Egipta ka Kataru, koji su bili suspendirani od 2017. godine (AFP)

Egipat je donio odluku o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa s Katarom, koji su prekinuti prije duže od tri godine.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova u Kairu navodi se kako su Egipat i Katar donijeli odluku o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa, prenosi Anadolija.

Rečeno je kako je pomenuti korak donesen u okviru dogovora postignutog 5. januara na samitu Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC), održanog u saudijskom gradu Al-Uli.

Egipat je u ponedjeljak saopćio da su ponovo počeli letovi ka Kataru, koji su suspendirani od 2017. godine, zbog zaljevske krize.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat 5. juna 2017. godine prekinuli su diplomatske odnose i uveli embargo Kataru, optužujući ga za “podršku terorizmu”.

Ukinut troipogodišnji embargo

Katar je odbacio sve optužbe, a došlo je do krize u Zaljevu.

Napori vođeni na okončanju krize dali su rezultate početkom ove godine.

Ministar vanjskih poslova Kuvajta Ahmed Nasser Muhammed al-Sabah 4. januara je saopćio da je postignut dogovor o otvaranju kopnenih, pomorskih i zračnih granica između Saudijske Arabije i Katara.

Saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan al-Saul je na samitu GCC-a održanog u Al-Uli 5. januara saopćio da su ponovo uspostavljeni diplomatski odnosi Katara i zemalja koje su uvele embargo te da je embargo ukinut.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO