Bidenu čestitali čelnici zemalja Zapadnog Balkana

Čestitkama novoizabranom američkom predsjedniku i potpredsjednici Kamali Harris pridružili su se i državnici sa Balkana.

Čestitkama novoizabranom američkom predsjedniku i potpredsjednici Kamali Harris pridružili su se i državnici sa Balkana (EPA)
Čestitkama novoizabranom američkom predsjedniku i potpredsjednici Kamali Harris pridružili su se i državnici sa Balkana (EPA)

Čestitkama nakon polaganja zakletve i stupanja na dužnost, predsjedniku SAD-a Joe Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris pridružili su se i državnici sa Balkana.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović objavio je na Facebooku nakon što je Biden položio zakletvu kao novi predsjednik SAD-a, da mu je drago kad se potvrđuje “kako vjera u svjetlo na kraju ipak pobjeđuje tamu”, prenio je Tanjug.

I hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je Bidenu putem društvenih mreža. On je tvitovao nakon inauguracije američkog predsjednika da su Hrvatska i Sjedinjene Američke Države prijatelji i partneri i da se raduje jačanju bilateralnih odnosa sa SAD-om.

“Vjerujem da će ovo biti mandat u kojem će američka demokratija biti globalni primjer koji inspriše”, rekao je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i poručio predsjedniku Bidenu da se “raduje vremenu koje dolazi i vjeruje da će se produbiti savezništvo između SAD i Sjeverne Makedonije i bliske prijateljske veze između građana dvije zemlje”.

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović je Bidenu uputio čestitku u ime građana Crne Gore i u svoje ime uz najbolje želje za uspeh u vršenju ove odgovorne funkcije.

”Želim da Vas uvjerim da ćete u Crnoj Gori imati iskrenog prijatelja, i u okviru naših potencijala pouzdanog partnera i odgovornog saveznika, kao i stabilnog regionalnog aktera, u suočavanju i iznalaženju odgovora na kompleksne globalne izazove i otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu”, kazao je Ðukanović.

Ðukanović je u čestitki naveo da se raduje novim susretima, nastavku uspješne saradnje utemeljene na odnosima međusobnog povjerenja izgrađenog u vremenu traumatičnih događaja i promjena u regiji Zapadnog Balkana, i jačanju više od 140 godina dugih međudržavnih i diplomatskih veza Crne Gore i SAD, na dobrobit svih crnogorskih i američkih građana.

Vučić – partnerstvo uprkos vremenima nerazumijevanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Također je uputio čestitku novoizabranom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država i izrazio uvjerenje da će uz međusobno poštovanje i zajedničke vrijednosti, u njemu imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

„Ove godine se navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD. U prethodnom periodu smo obeležili važne jubileje iz zajedničke istorije, sećajući se svetlih primera našeg savezništva na strani istine i pravde. Upravo su oni bili snažan podsticaj da mi, u Srbiji, nastojimo da odnose sa SAD vratimo na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, uprkos ožiljcima koje su ostavila vremena nerazumevanja i neslaganja. Uveren sam da ćemo, uz međusobno poštovanje i zajedničke vrednosti, u vama imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje“, napisao je Vučić, pozivajući Bidena da posjetiti Srbiju.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović čestitao je Bidenu preuzimanje dužnosti američkog predsjednika, nazivajući ga prijateljem BiH.

„Cijeneći Vas kao velikog prijatelja moje zemlje, siguran sam da će tokom vašeg mandata prijateljski i partnerski odnosi Bosne i Hercegovine i SAD biti dodatno osnaženi u obostranom interesu. Molim vas da moje čestitke prenesete i vašoj potpredsjednici Kamali Harris. Neka vam dragi Bog pomogne u vašoj misiji”, poručio je Džaferović, između ostalog.

Joe Biden danas je položio zakletvu i postao 46. predsjednik SAD-a.

Izvor : Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO