Bidenova kandidatkinja će Senatu dati izvještaj o ubistvu Khashoggija

Kandidatkinja za buduću šeficu američke obavještajne zajedniceAril Haines kaže da će objaviti detaljan izvještaj o ubistvu saudijskog novinara.

Donald Trump je blokirao dostavu obavještajnih izvještaja o ubistvu Jamala Khashoggija zastupnicima u Kongresu (Anadolija)

Aril Haines, kandidatkinja za šeficu Direkcije za obavještajne poslove administracije novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena, izjavila je da će objaviti detaljan izvještaj o svirepom ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Kandidatkinja za buduću šeficu američke obavještajne zajednice odgovarala je na pitanja članova Senata, uključujući pitanje demokrate Rona Wydena, koji je pitao kako će se Haines odnositi prema zahtjevu Senata da mu se dostavi detaljan izvještaj o Khashoggijevom ubistvu, što administracija odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa nije nikada učinila.

“Ako mi Senat odobri mandat, apsolutno ću poštivati zakone i naravno da ću dostaviti i taj izvještaj“, kazala je Haines, prenosi Anadolija.

Novinar The Washington Posta Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine, u koji je tog dana otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne peterici opruženih.

OHCHR: To je ubistvo s predumišljajem

Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine.

Bliski saradnici saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana oslobođeni su svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih naroda (OHCHR), u izvještaju na 101 stranici, tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem.

U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući Bin Salmana.

I američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je navodno došla do zaključka da je Bin Salman naredio Khashoggijevo ubistvo, ali Trump je stao u njegovu zaštitu, kako se ne bi suoči s posljedicama tog čina, te je blokirao dostavu obavještajnih izvještaja zastupnicima u Kongesu.

Izvor: Agencije