Stručnjaci: Trump bi mogao pokrenuti ‘nepromišljeni’ napad na Iran

Trump je pod pritiskom ključnih saveznika na Bliskom istoku – Izraela i Saudijske Arabije – da poduzme akciju protiv Irana, navode stručnjaci.

Znamo da je Trump sposoban za krajnje nestabilno ponašanje, kaže Danny Postel, stručnjak za Iran i američku vanjsku politiku (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump mogao bi poduzeti “nepromišljenu” vojnu akciju protiv Irana u njegovim posljednjim danima na vlasti, upozorili su stručnjaci, dok se napetosti između Teherana i Washingtona povećavaju uoči prve godišnjice atentata na iranskog generala Qassema Soleimanija.

SAD su u protekli mjesec tri puta letjele bombarderima B-52 iznad Zaljeva, posljednji put u srijedu, u onome što je Trumpova administracija nazvala mjerom odvraćanja kako bi spriječila Iran da uzvrati 3. januara, na godišnjicu Soleimanijevog ubistva u američkom napadu dronom u Iraku.

No još s manje od mjesec dana u Bijeloj kući, Trump je pod pritiskom ključnih saveznika na Bliskom istoku – Izraela i Saudijske Arabije – da poduzme akciju protiv Irana, rekao je Danny Postel, pomoćnik direktora Centra za međunarodne i područne studije na Univerzitetu Northwestern.

„Trump je u završnici igre vrlo ranjiv i stjeran u kut. Preostalo mu je nekoliko sedmica, i mi znamo da je sposoban za krajnje nestabilno ponašanje”, rekao je Postel, stručnjak za Iran i američku vanjsku politiku, u intervjuu za Al Jazeeru.

Zarif – izraelski špijuni planiraju izazvati rat

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif također je upozorio da izraelski špijuni-provokatori planiraju napade na pripadnike snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Iraku, kako bi izazvale rat između SAD-a i Irana.

Zarif je na svom Twitter nalogu upozorio američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne nasjeda na zamke.

“Iz Iraka smo dobili informaciju da izraelski špijuni-provokatori planiraju napade na pripadnike snaga SAD-a u Iraku, kako bi suočile Trumpa s lažnim razlogom za ratovanje”, napisao je Zarif.

On je napomenuo da će posljedice bilo kakvog napada na Iran biti posebno teške za Izrael.

Stručnjaci također vjeruju da Teheran ne bi dao Trumpovoj administraciji izgovor za pokretanje vojnog obračuna baš sada, jer bi izabrani američki predsjednik Joe Biden, koji namjerava ponovno započeti diplomatski angažman s Teheranom, trebao stupiti na dužnost 20. januara.

Biden je rekao da se planira ponovno pridružiti Iranskom nuklearnom sporazumu, potpisanom za vrijeme administracije predsjednika Baracka Obame u kojem je Iran pristao ograničiti nuklearni razvog u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO