Šta treba pratiti u američkoj politici u 2021.

Nova godina u SAD mogla bi donijeti promjene, ali i nastavak postojećih političkih sukoba.

Kada Biden zamijeni Trumpa u Bijeloj kući, politički potezi obojice bit će u jačem fokusu javnosti (Reuters)

Nakon godine mnogobrojnih zaokreta u američkoj politici, 2021. bi trebala biti godina značajnih promjena.

Predsjednik Donald Trump 20. januara će napustiti Bijelu kuću, do će Republikanska partija potražiti novi put naprijed, s njim u centru pažnje, ili bez njega.

Izabrani predsjednik Joe Biden ponovo će ući na vašingtonsku političku scenu, s nadom da će je ukrotiti poslije višegodišnje intenzivne polarizacije, ali suočit će se ne samo s otporom republikanaca, već i s onim iz vlastite stranke.

Ovo su četiri teme iz američke politike koje zaslužuju pažnju u 2021. godini.

Bidenovih prvih 100 dana

Kao i obično kada je riječ o novoj administraciji, fokus će biti na tome šta će se napraviti u prvih 100 dana, što bi moglo pružiti početni uvid u vodstvo novog predsjednika.

Biden je ponudio ambiciozan plan, koji predstavlja reakciju na Trumpovu predsjedničku politiku, ali još više na njegovo upravljanje tokom pandemije korona virusa.

Izabrani predsjednik je rekao da će po polaganju zakletve 20. januara zamoliti Amerikance da nose maske.

„Samo 100 dana maske, ne zauvijek. Stotinu dana“, rekao je za CNN 3. decembra.

Nekoliko dana poslije, Biden je rekao da će on i njegov tim u prvih 100 dana isporučiti „najmanje 100 miliona vakcina u američka ramena“ i da će „raditi na otvatanju većine škola u prvih 100 dana“.

Biden je također rekao da će vratiti SAD u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), iz koje je Trump izveo zemlju u junu.

Kada se radi o vanjskoj politici, Biden je nekoliko puta dao signal da će Trumpova filozofija „Amerika na prvom mjestu“ postati dio prošlosti i obećao je da će ponovo izgraditi savezništva koja su, kako je rekao, patila pod Trumpom.

Biden je obećao i da će vratiti SAD u Pariski klimatski sporazumm prvog dana mandata. Trump je napustio Sporazum 2017. godine. Od novog predsjednika očekuje se da poništi mnoge Trupove izvršne odluke o okolišu, kao i o imigraciji.

„Prvog dana, ukinut ću Trumpovu neustavnu zabranu za muslimane“, rekao je u oktobru.

Na listi očekivanih poništenja odluka koje se tiču imigracije su ukidanje usmjeravanja novca na zid s Meksikom, ponovno uspostavljanje zaštite djece koja se ilegano dovedu u SAD  i ukidanje strogih Trumpovih zakona o azilu.

U dodatku tome, očekuje se da Biden i demokrate u Kongresu predlože nove stimulanse za pandemijsku krizu, pokušaju poništiti Trumpove porezne olakšice koje su išle ukorist bogatim, prošire Obamacare i poguraju reforme policije i pravosuđa.

Šta će uraditi Kongres?

Demokrate će držati kontrolu Bijele kuće, Zastupničkog doma, a možda i Senata, ali to ne znači da bi stvari mogle ići glatko, uprkos Bidenovom optiizmu da u Washingtonu može uspostaviti jedinstvo dvije glavne partije.

Čak i ako demokrate dobiju Georgiju 5. januara, što bi dovelo do odnosa 50-50 u Senatu, sa presudnim glasom izabrane potpredsjednice Kamale Harris, predost demokrata u dva doma bit će toliko neznatna da će biti teško donositi nove zakone.

Odnos 50-50 otvara mogućnost za situaciju da glas samo jednog demokratskog zastupnika spriječi donošenje zakona. Također, neće biti lako niti osigurati svih 50 glasova za bilo kakav prijedlog, tako da značajnije zakone vjerovatno neće biti moguće donositi tako jednostavno.

Biden je obećao da će sarađivati sa republikancima u Kongresu, uključujući njihovog lidera u Senatu Mitcha McConnella
(AP)

Trebat će pratiti i jedan ključni faktor – reizbor članova Kongresa, koji se odnosi na svakog člana Zastupnikog doma i trećine Senata.

„Zastupnici će uvijek razmišljati o sljedećim izborima 2022., glasanja koje obično ide protiv partije koja drži Bijelu kuću“, napisao je u Washington Postu ovog mjeseca Norm Ornstein sa Instituta American Enterprise.

Otpor demokrata

Jedan od ključnih problema demokrata je to što još uvijek nisu odlučili u kojem smjeru će voditi politiku. Uporedo s prodorom većeg broja mlađih progresivnih snaga nakon izbora 2018, pokušavali su zaokrenuti stranku više ulijevo. No, nakon značajnih gubitaka u distriktima i 200 okruga u kojima su 2016. i 2020. pobijedili prvo Barack Obama, a onda i Trump, umjereni dio stranke okrivio je progresivne snage za gubitak neodlučnih birača.

Ovi sukobi pogresivnih i starih snaga unutar Demokratske strane odvijali su se i prije predsjedničkih izbora, a nastavljaju se i kroz tranziciju.

Zastupnice Ayanna Pressley, Alexandria Ocasio-Cortez i Rashida Tlaib su među progresivnim snagama koje kritikuju demoktarske lidere (AP)

„Da bi demokrate uspjele, (predsjednica Zastupničkog doma Nancy) Pelosi i ostatak vodstva demokrata u Kongresu, moraju biti svjesni svojih podbačaja. Čak i sada, dok slavimo historijsku pobjedu Bidena nad Trumpom, oni moraju snositi odgovornost za razočaravajuće izborne rezultate“, napisala je koalicija progresivnih grupa u dokumentu nakon novembarskih izbora.

I progresivne i stare snage daju signal da će se sukobi nastaviti i u Bidenovom mandatu.

Politička budućnost Trumpa i republikanaca

Dok bi unutrašnje političke bitke kod demokrata mogle utjecati na provođenje bilo kakvih promjena u Washingtonu 2021. godine, bitke unutar Republikanske partije mogle bi biti biti presudne za njihovu budućnost, kao i za izbor osoba koje će povesti stranku naprijed.

Svakako, fokus će biti na tome šta će raditi Trump nakon što napusti Bijeu kuću i koliko će ostati uključen u politiku. Ukoliko ostane u centru pažnje, a naročito ako još i najavi kandidaturu za izbore 2024. godine, to bi mogao biti ključni faktor koji će odrediti smjer u kojem će nastaviti partija, naročito ako se u obzir uzme njegova popularnost među republikanskim glasačima.

Trump se nije libio prijetiti republikancima za koje smatra da su ga prekrižili, a ide tako daleko da je ove sedmice nazvao lidere svoje partije „patetičnim“, jer ga nisu dovoljno snažno podržali u naporima da poništi rezultate izbora.

Duga je lista republikanaca, uključujući potpredsjednika Mikea Pencea, Trumpove potomke, brojne senatore, guvernere i ostale republikanske zvaničnike, koji će se zasigurno nastojati progurati ili kao Trumpovi nasljednici ili kao zagovornici odstupanja od trampizma.

Ipak, kako kaže guverner Marylanda Larry Hogan, koji često govori protiv Trumpa i koji se smatra potencijanim kandidatom za izbore 2024, Trump će i dalje imati snažan utjecaj unutar partije.

„Nije u pitanju to hoće li Trump otići ili ne. Unutar Republikanske stranke će i dalje biti ogroman broj onih koji će pratiti njegove poruke na Twitteru i slušati šta ima za reći“, rekao je Hogan.

Izvor: Al Jazeera