SAD: Prva federalna smrtna kazna nad ženom u gotovo 70 godina

Lisa Montgomery zadavila je trudnu ženu u Missouriju prije nego što je iz tijela izrezala i otela njezino dijete 2004. godine.

Smaknuće Lise Montgomery trebalo bi se odviti svega nekoliko dana prije nego što novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme ured (Reuters)

Žalbeni sud Sjedinjenih Američkih Država poništio je suspenziju smaknuća jedine žene koja čeka federalnu smrtnu kaznu te će se smaknuće dogoditi 12. januara, izvještava u subotu BBC, prenosi Hina.

Lisa Montgomery zadavila je trudnu ženu u Missouriju prije nego što je iz tijela izrezala i otela njezino dijete 2004. godine.

Ako dođe do smaknuća, Montgomery će biti prva zatvorenica nad kojom će u 70 godina biti izvršena federalna egzekucija.

Prvobitni datum smaknuća trebao je biti u decembru, no nakon što su se njezini advokati zarazili COVID-om 19, došlo je do odgode.

Advokatski tim Lise Montgomery rekao je da će pokrenuti peticiju upućenu sucima da preispitaju svoju presudu.

Posljednja žena koju je smaknula američka vlada bila je Bonnie Heady, koja je 1953. godine umrla u plinskoj komori u Missouriju, prema Informativnom centru za smrtnu kaznu.

Trump vratio smrtnu kaznu

Federalna smaknuća bila su obustavljena na 17 godina prije nego što je predsjednik Donald Trump prošle godine ponovno naredio njihovo pokretanje.

Ako dođe do preostalih smaknuća, Trump će biti predsjednik u čijem se mandatu sprovelo najviše smaknuća u više od jednog stoljeća.

Smaknuće Lise Montgomery trebalo bi se odviti svega nekoliko dana prije nego što novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme ured.

Biden, koji se desetljećima žestoko zalagao za smrtnu kaznu kao senator iz Delawarea, sada je rekao da će ukinuti federalna smaknuća kada uđe u Bijelu kuću.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO