Iran planira povećati obogaćivanje uranija na 20 posto

Povećanje obogaćivanja uranija dio je zakona koji je prošlog mjeseca donio iranski parlament.

Iran je unaprijed objavio da će kršiti sporazum (Arhiva)

Iran je obavijestio UN-ovu agenciju da u svom postrojenju Fordow planira povećati obogaćivanje uranija na 20 posto, odnosno na nivo prije nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. sa svjetskim silama, objavila je agencija.

Ta obavijest Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) zadnja je u nizu najava kojima Islamska Republika Iran planira kršiti odredbe ugovora što je počela raditi 2019, otkako se Washington jednostrano povukao iz sporazuma i ponovo uveo sankcije Teheranu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Odluka u skladu sa zakonom’

Povećanje obogaćivanja uranija dio je zakona koji je prošlog mjeseca donio iranski parlament nakon ubistva vodećeg nuklearnog naučnika za šta je Teheran okrivio Izrael.

“Iran je obavijestio agenciju da će u skladu sa zakonom kojeg je nedavno donio parlament (…) povećati nivo obogaćivanja uranija na 20 posto u tvornici u Fordowu”, navodi IAEA u saopćenju.

Izvor: Agencije

Povezane

Prošlo je pet godina od potpisivanja iranskog nuklearnog sporazuma u Beču. Njegova budućnost je neizvjesna nakon što se američki predsjednik Trump 2018. odlučio povući. Od tog razdoblja između Washingtona, Teherana i ostalih zemalja potpisnica napetosti je sve više.

Published On 14 Jul 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO