Građani Poljske bijesni jer su poznate osobe prve primile vakcinu

Medicinski univerzitet iz Varšave tvrdi da je htio da podigne svijest o važnosti vakcinisanja protiv COVID-a 19.

Vakcinisano je i 300 zaposlenika Medicinskog univerziteta i njihove porodice (EPA)

Pokušaj Medicinskog univerziteta u Varšavi da podigne svijest o važnosti vakcinisanja protiv COVID-a 19 naišao je na osude jer su poznate osobe dobile vakcine prije rizičnih grupa.

Medicinski univerzitet iz Varšave objavio je da je primio dodatnih 450 doza vakcina kojima valjanost ističe u ponoć na Novu godinu.

Univerzitet je odlučilo brzo iskoristiti vakcinu, a istovremeno povećati svjesnost o važnosti vakcinisanja. Vakcinisano je 300 zaposlenika univerziteta, prenosi Hina.

Drugih 150 doza raspoređeno je na članove porodica zaposlenika, na neke pacijente te na 18 “poznatih osoba iz svijeta umjetnosti i kulture”.

Poznate osobe su prihvatile prijedlog da budu ambasadori vakcinisanja.

Najavljene provjere

Glasnogovornik univerziteta nije želio poljskoj novinskoj agenciji PAP otkriti imena poznatih osoba.

Većina država izradila je plan vakcinisanja dajući prednost rizičnim grupama i medicinskom osoblju.

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski najavio je provjere i kazao da bi nepoštivanje procesa bilo apsolutno neprihvatljivo te je u petak najavio da će odgovorne osobe snositi posljedice.

Prema poljskom planu prvi se trebaju vakcinisati medicinski djelatnici.

Izvor: Agencije

Povezane

Evropska komisija poručila je da Poljska mora da garantuje fer i slobodne izbore, nakon insistiranja vladajuće stranke da predsjedničke izbore održi 10. maja. Još nije izvjesno da li će izbori biti održani, jer prijedlog treba podršku oba doma poljskog parlamenta. Opozicija i dio građana smatraju da je problematična najava o glasanju isključivo putem pošte, ali […]

Published On 06 May 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO