Britanija reaktivira hitne COVID bolnice i zatvara londonske osnovne škole

S više od 50.000 novozaraženih korona virusom u zadnja četiri dana, britanska zdravstvena služba izvijestila je da treba još bolničkih kreveta.

Kraljevski koledž za školovanje medicinskih sestara upozorava da zemlji hronično nedostaje medicinskih sestara (EPA)

Velika Britanija ponovno je aktivirala hitne bolnice podignute na početku pandemije i u petak zatvorila osnovne škole u Londonu kako bi spriječila ubrzano širenje puno zaraznije inačice korona virusa, izvijestio je Reuters, prenosi Hina.

S više od 50.000 novozaraženih korona virusom u zadnja četiri dana, britanska zdravstvena služba izvijestila je da očekuje povećanje broja novih pacijenata zaraženih korona virusom te da treba još bolničkih kreveta.

Vijest je uslijedila samo nekoliko dana nakon što je bolnica Royal London e-mailom izvijestila svoje osoblje o tomu da neće moći pružiti odgovarajući visoki standard zdravstvene skrbi kritično oboljelima.

S obzirom na to da je glavni britanski grad jedno od najteže pogođenih područja novom inačicom korona virusa za koju se kaže da je zaraznija i do 70 posto, vlada je odlučila zatvoriti i sve osnovne škole u Londonu, poništavajući tako odluku donesenu prije samo dva dana.

“Obrazovanje djece i dobrobit i dalje su nacionalni prioritet”, rekao je državni sekretar za obrazovanje Gavin Williamson.

“No prijelaz škola u udaljenim dijelovima Londona na online nastavu uistinu je naša krajnja nužda i privremeno rješenje.”

Britanija se u posljednje vrijeme bori s novim valom virusa koji je već usmrtio više od 74.000 ljudi i doveo ekonomiju do ruba kolapsa.

Jedna od korona virusom najteže pogođenih zemalja u svijetu u posljednja 24 sata zabilježila je 53.285 novih slučajeva zaraze korona virusom i 613 novih smrtnih slučajeva.

Privremene bolnice koje su podignute na lokacijama na kojima se nalaze kongresni centri pokazale su se uspješnim, a vojska ih je izgradila u samo nekoliko dana. Rijetko su korištene, no ostavljene su u slučaju da zatrebaju, a čini se da je došlo do tog trenutka.

Sky News izvještava da su jedinice intenzivne njege u tri londonske bolnice na Silvestrovo bile prepune zbog čega je dio pacijenata morao biti premješten na odjele intenzivne skrbi u drugim bolničkim ustanovama.

U očekivanju pritiska koji je sve veći zbog ubrzanog širenja nove varijante korona virusa, NHS je zatražio da se “privremena bolnica ponovno pripremi za prijem pacijenata ako to bude potrebno”, rekla je glasnogovornica Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Kraljevski koledž za školovanje medicinskih sestara upozorava da zemlji hronično nedostaje medicinskih sestara koje bi se zaposlile na novim radnim mjestima, posebno na odjelima s oboljelima od virusa.

Oko dva miliona doza cjepiva sedmično za Ujedinjeno Kraljevstvo

U međuvremenu The Times je izvijestio da bi se oko dva milion doza cjepiva protiv korona virusa trebali Ujedinjenom Kraljevstvu isporučivati ​​svake sedmice, koje su razvili Univerzitet Oxford i kompanija AstraZeneca.

AstraZeneca očekuje da će do sljedeće sedmice isporučiti ukupno dva milijuna doza cjepiva, izvijestile su novine pozivajući se na neimenovanog člana tima
Oxford-AstraZeneca.

Britanija je u srijedu odobrila cjepivo Oxford-AstraZeneca protiv COVID-19, nadajući se da će joj brza akcija pomoći u zaustavljanju rekordnog porasta zaraženih osoba vrlo zaraznim oblikom virusa.

Premijer Boris Johnson naručio je 100 miliona doza cjepiva proizvođača AstraZeneca, što je dostatno za cijepljenje 50 miliona ljudi. AstraZeneca je saopćila da želi osigurati milione doza u prvom tromjesečju, dodajući kako bi prva cijepljenja trebala započeti ove godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO