UN: Gradnja naselja na Zapadnoj obali je kršenje međunarodnog prava

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je Izrael da zaustavi i poništi odluku o izgradnji 800 novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali.

Širenje naselja povećava rizik od sukoba, upozorio je generalni sekretar UN-a (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je da odluka izraelske administracije o izgradnji oko 800 novih stambenih jedinica za jevrejske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric poručio je u pisanoj izjavi da je Guterres duboko zabrinut zbog odluke izraelskih vlasti o gradnji 800 stambenih jedinica, od kojih se većina nalazi duboko na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Anadolija.

‘Naselja nemaju pravni legitimitet’

“Osnivanje naselja na okupiranim palestinskim teritorijima od 1967. godine, uključujući Istočni Jerusalem, nema pravni legitimitet i predstavlja očitu povredu međunarodnog prava”, poruka je Guterresa.

Generalni sekretar UN-a pozvao je Izrael da zaustavi i poništi takve odluke, koje predstavljaju glavnu prepreku u postizanju pravednog, trajnog i sveobuhvatnog mira kroz rješenje dvije države.

Upozorio je da širenje naselja povećava rizik od sukoba, narušava prava palestinskog naroda i nagriza mogućnost kraja okupacije i uspostave susjedne, suverene i održive palestinske države temeljene na granicama prije 1967. godine.

Izvor: Agencije