Turska zabranila oglašavanje na nekim društvenim mrežama

Turska je zabranila oglašavanje na društvenim mrežama Twiter, Periscope i Pinterest zbog nepoštovanja novog zakona.

Po novom zakonu, društvene mreže s više od milion jedinstvenih veza dnevno, poput Twittera i Facebooka, moraju da imaju predstavnika u Turskoj i da se povinuju sudovima koji traže uklanjanje nekog sadržaja (EPA)

Turska je u utorak zabranila oglašavanje na društvenim mrežama Twiter, Periscope i Pinterest zbog nepoštovanja novog zakona koji značajno jača moć́ vlasti nad tim platformama.

“Nadamo se da će Twitter i Pinterest koji još nisu najavili svoje predstavnike, brzo preduzeti potrebne korake”, rekao je ovim povodom zamjenik ministra za komunikacije i infrastrukturu Omer Fatih Sayan.

Twirter, Periscope i Pinterest nisu komentirali ovu odluku, prenosi Beta.

Po novom zakonu koji je na snazi od oktobra, društvene mreže s više od milion jedinstvenih veza dnevno, poput Twittera i Facebooka, moraju da imaju predstavnika u Turskoj i da se povinuju sudovima koji traže uklanjanje nekog sadržaja.

Novčane kazne

U slučaju nepoštovanja, platformama prijete novčane kazne do 30 miliona turskih lira (tri miliona eura), zabrana stjecanja prihoda oglašavanjem i smanjenje opsega.

Organizacije za ljudska prava i slobodu medija okarakterizirale su ovaj zakon kao cenzuru.

Kompanije Facebook, LinkedIn, YouTube, TikTok i DailyMotion su izbjegle kazne jer su se složile da imenuju predstavnike u Turskoj.

Izvor: Agencije