Koga će pomilovati Trump dan prije odlaska?

Očekuje se da će odlazeći američki predsjednik izdati više od 100 pomilovanja i preinaka kazni posljednjeg dana u Bijeloj kući.

Izvori kažu da su saradnici odgovorili Donalda Trumpa od ideje pomilovanja sebe ili članova svoje porodice (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump vjerovatno će pomilovati repera Lil Waynea u utorak, posljednjeg dana svog mandata, ali ne očekuje se da će to učiniti s advokatom Rudyjem Giulianijaem ili bivšim pomoćnikom Steveom Bannonom.

Očekuje se da će Trump izdati više od 100 pomilovanja i preinaka kazni posljednjeg dana na dužnosti američkog predsjednika. Dva izvora upoznata s raspravama, koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni, rekli su da su saradnici odgovorili Trumpa od ideje pomilovanja sebe ili članova svoje porodice.

Wayne se u decembru izjasnio krivim za posjedovanje napunjenog, u zlato optočenog pištolja, kada mu je avion sletio u Miami, za što je zapriječena kazna do 10 godina zatvora, prenosi Hina.

Na spisku i Sheldon Silver

Wayne je poticao Trumpa tokom posljednje predsjedničke kampanje, kada je tvitao fotografiju njih dvojice rekao da podržava Trumpovu reformu pravosuđa i ekonomski plan namijenjen Afroamerikancima.

Izvor je potvrdio izvještaj New York Timesa da se očekuje da se na popisu pomilovanja nađe bivši predsjednik skupštine New Yorka Sheldon Silver (76), koji je 2015. godine optužen za korupciju.

Ne očekuje se da će se na popisu za pomilovanje naći Giuliani, Trumpov privatni advokat, koji je bio glasan zagovornik predsjednikovih tvrdnji o izbornoj prevari 3. novembra, na predsjedničkim izborima u kojima je pobijedio demokrat Joe Biden.

Izvori, također, kažu da nije za očekivati pomilovanje Bannona, koji je Trumpu pomogao osvojiti izbore 2016. godine i bio zatim savjetnik Bijele kuće.

Bannon (66) se izjasnio da nije kriv za optužbu da je prevario donatore online kampanje “Gradimo zid” (na granici s Meksikom), koja je skupila 25 miliona dolara.

Nema pomilovanja za Assangea

Ne očekuje se ni da će biti pomilovan osnivač Wikileaksa Julian Assange, rekao je izvor.

Američko Ministarstvo pravde 2019. godine zatražilo je od Velike Britanije izručenje Assangea SAD-u, kako bi se suočio s optužbama da je kovao zavjeru hakiranjem računara američke vlade, čime je prekršio Zakon o špijunaži.

Britanska sutkinja prije dvije sedmice dosudila je da Assange ne bi trebao biti izručen SAD-u, navodeći da bi, zbog mentalnih tegoba, mogao biti pod rizikom od počinjenja samoubistva.

Izvor: Agencije