Vlada Švicarske protiv zabrane nikaba

Zabrana potpunog pokrivanja lica odbit će turiste i ‘neće biti od pomoći određenim grupama žena’, kažu iz Vlade uoči referenduma 7. marta.

Iza prijedloga o zabrani potpunog pokrivanja lica stoji grupa koja je 2009. predložila zabranu gradnje novih minareta (Reuters)

Vlada Švicarske u utorak je preporučila glasačima da na referendumu koji će biti održan 7. marta odbiju prijedlog o zabrani nošenja burke i nikaba, koje nose određene muslimanke, rekavši da bi taj potez naštetio turizmu.

Prema švicarskom sistemu direktne demokratije, svaki prijedlog za promjenu Ustava ide na narodno glasanje ukoliko pristalice skupe više od 100.000 potpisa, prenosi Reuters.

Švicarski glasači su 2009. godine podržali prijedlog zabrane izgradnje novih minareta.

Lice pokrivaju uglavnom turistkinje

Švicarski kantoni St. Gallen i Ticino već su zabranili pokrivanje cijelog lica, ali švicarska Vlada smatra da je provođenje ustavne zabrane na nivou cijele zemlje loša ideja.

“Veoma malo ljudi u Švicarskoj prekriva cijelo lice”, saopćila je Vlada.

“Nacionalna zabrana potkopala bi suverenitet kantona, naštetila turizmu i ne bi bila od koristi određenim grupama žena”, navode.

Većina žena koja u potpunosti pokriva svoje lice su turistkinje koje kratko vrijeme provode u zemlji, dodaje se u saopćenju.

Prijedlog desničarske grupe

Montreux i druge destinacije oko Ženevskog jezera, kao i Interlaken u centralnoj Švicarskoj, tradicionalno privlače turiste muslimane, uglavnom iz bogatih arapskih zaljevskih država.

Švicarski prijedlog također zabranjuje prisiljavanje nekoga da, na osnovu spola, u potpunosti pokriva lice.

Grupa “Egerkinger Komitee”, koja stoji iza prijedloga, a koja uključuje članove desničarske Švicarske narodne stranke (SVP), također je stajala iza prijedloga o zabrani minareta iz 2009. godine, kojeg je odbrilo gotovo 60 posto glasača.

Pristalice prijedloga iz 2009. godine smatraju da su minareti nešto strano švicarskoj tradiciji i vrijednostima.

Kontraprijedlog švicarske Vlade

Muslimani čine oko pet posto od 8,6 miliona stanovnika Švicarske, pokazuju službene statistike.

Švicarska Vlada napravila je kontraprijedlog zabrani potpunog pokrivanja lica, koji bi stupio na snagu ukoliko glasači 7. marta odbiju inicijalni prijedlog.

Prema tom kontraprijedlogu, žene koje potpuno pokrivaju lice bi u slučaju potrebe identifikacije u administrativnim uredima ili javnom prevozu morale pokazati lice.

Kada je riječ o Evropi, Francuska i Danska zabranile su pokrivanje lice.

Izvor: Agencije