SAD objavio plan o novim sankcijama za Sjeverni tok 2

SAD je obavijestio evropske saveznike o planovima za sankcioniranje ruskog broda ‘Fortuna’.

Sjeverni tok 2, dizajniran da udvostruči kapacitet postojećeg podmorskog gasovoda Sjeverni tok od Rusije do Njemačke, postao je sporna tačka između Moskve i Washingtona (EPA)

Sjedinjene Američke Države obavijestile su evropske saveznike o planovima za sankcioniranje ruskog broda “Fortuna”, koji je umiješan u izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke, prenio je u ponedjeljak njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

Američka administracija rekla je zvaničnicima u Berlinu i drugim evropskim prijestolnicama da će sankcije stupiti na snagu u utorak kao dio Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima sankcijama (CAATSA), javlja Reuters pozivajući se na list, a prenosi Tanjug.

Rečeno je da će sankcije biti uvedene brodu koji postavlja cjevovode i njegovom vlasniku KVT-RUS.

Handelsblatt je citirao glasnogovornika Sjevernog toka 2 koji je rekao da je na Evropskoj uniji i vladama uključenih zemalja da zaštite kompanije od bilo kakvih sankcija.

‘Neophodni koraci’

Glasnogovornik američke ambasade u Berlinu rekao je Handelsblattu da će Washington nastaviti da preduzima “sve neophodne i odgovarajuće korake” kako bi spriječio Sjeverni tok 2.

Američka vlada se nada da će Njemačka preispitati svoj stav o Sjevernom toku 2, dodao je on.

Prema podacima o praćenju brodova Refinitiv, “Fortuna” je i dalje usidrena u Baltičkom moru u blizini Rostoka u sjevernoj Njemačkoj.

Sjeverni tok 2, dizajniran da udvostruči kapacitet postojećeg podmorskog gasovoda Sjeverni tok od Rusije do Njemačke, postao je sporna tačka između Moskve i Washingtona, jer SAD želi da smanji oslanjanje Evrope na rusku energiju, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije