SAD objavio plan o novim sankcijama za Sjeverni tok 2

SAD je obavijestio evropske saveznike o planovima za sankcioniranje ruskog broda ‘Fortuna’.

Sjeverni tok 2, dizajniran da udvostruči kapacitet postojećeg podmorskog gasovoda Sjeverni tok od Rusije do Njemačke, postao je sporna tačka između Moskve i Washingtona (EPA)
Sjeverni tok 2, dizajniran da udvostruči kapacitet postojećeg podmorskog gasovoda Sjeverni tok od Rusije do Njemačke, postao je sporna tačka između Moskve i Washingtona (EPA)

Sjedinjene Američke Države obavijestile su evropske saveznike o planovima za sankcioniranje ruskog broda “Fortuna”, koji je umiješan u izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke, prenio je u ponedjeljak njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

Američka administracija rekla je zvaničnicima u Berlinu i drugim evropskim prijestolnicama da će sankcije stupiti na snagu u utorak kao dio Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima sankcijama (CAATSA), javlja Reuters pozivajući se na list, a prenosi Tanjug.

Rečeno je da će sankcije biti uvedene brodu koji postavlja cjevovode i njegovom vlasniku KVT-RUS.

Handelsblatt je citirao glasnogovornika Sjevernog toka 2 koji je rekao da je na Evropskoj uniji i vladama uključenih zemalja da zaštite kompanije od bilo kakvih sankcija.

‘Neophodni koraci’

Glasnogovornik američke ambasade u Berlinu rekao je Handelsblattu da će Washington nastaviti da preduzima “sve neophodne i odgovarajuće korake” kako bi spriječio Sjeverni tok 2.

Američka vlada se nada da će Njemačka preispitati svoj stav o Sjevernom toku 2, dodao je on.

Prema podacima o praćenju brodova Refinitiv, “Fortuna” je i dalje usidrena u Baltičkom moru u blizini Rostoka u sjevernoj Njemačkoj.

Sjeverni tok 2, dizajniran da udvostruči kapacitet postojećeg podmorskog gasovoda Sjeverni tok od Rusije do Njemačke, postao je sporna tačka između Moskve i Washingtona, jer SAD želi da smanji oslanjanje Evrope na rusku energiju, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije

Povezane

Iz Gazprom Exporta kažu da je izgradnja kopnenog dijela plinovoda završena te da će rok za završetak radova na moru zavisiti od brojnih uvjeta.

23 Dec 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO