Republikanac McConnell: Trump je potaknuo gomilu na upad u Capitol

Trumpovi pobornici 6. januara su upali u Capitol u kojem je trajalo potvrđivanje izborne pobjede Joea Bidena čija je inauguracija u srijedu.

'Gomila je hranjenja lažima. Isprovocirali su je predsjednik i drugi moćni ljudi', rekao je McConnell u govoru u Senatu (EPA)

Čelnik republikanske većine u američkom Senatu Mitch McConnell u utorak je optužio predsjednika Donalda Trumpa, kolegu republikanca, da je izazvao nemire 6. januara kada je gomila njegovih pristaša upala u Capitol.

“Gomila je hranjenja lažima. Isprovocirali su je predsjednik i drugi moćni ljudi”, rekao je McConnell u govoru u Senatu, prenosi Hina.

Američki Zastupnički dom prošlu je srijedu po drugi put glasao za opoziv Donalda Trumpa. Senat tek treba odrediti datum za proces kojim će potvrditi ili odbaciti opoziv.

McConnell je prošle sedmice rekao kako će poslušati argumente tokom suđenja u Senatu prije no što će odlučiti treba li opozvati američkog predsjednika zbog poticanja pobune koja je rezultirala opsadom sjedišta američke demokratije.

‘Prijetnja ustavnom poretku’

Demokratski čelnik u Senatu Chuck Schumer, koji će postati čelnik većine u narednim danima, nakon što su demokrati pobijedili na izborima za Senat u Georgiji, u tom je tijelu rekao da je Trump “prijetnja ustavnom poretku, bio on na vlasti ili ne”.

Schumer je dodao da će, ako Trump bude opozvan, Senat glasati i o tome da mu se zabrani ponovna kandidatura za predsjednika.

Trumpovi pobornici 6. januara su upali u Capitol u kojem je trajalo potvrđivanje izborne pobjede Joea Bidena čija je inauguracija u srijedu.

Sjednica je bila odgođena za nekoliko sati, a u nasilnom upadu u Capitol živote je izgubilo petero ljudi, uključujući policajca.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada