Pompeo: Kina provodi genocid nad Ujgurima

SAD smatra da Kina ‘provodi genocid’ nad ujgurskim muslimanima u području Xinjianga, izjavio je američki državni sekretar u odlasku.

Prema stranim stručnjacima, više od milion Ujgura se nalazi u zatvorima i kampovima za politički preodgoj (EPA)

Sjedinjene Američke Države smatraju da Kina “provodi genocid” nad ujgurskim muslimanima u području Xinjianga, izjavio je američki državni sekretar u odlasku Mike Pompeo uoči ulaska Joea Bidena u Bijeli kuću.

“Mislim da taj genocid još traje i da svjedočimo sistematskom pokušaju Kine da uništi Ujgure”, naglasio je u saopćenju, prenosi Hina.

On je spomenuo “zločine protiv čovječnosti koje kineske vlasti provode protiv Ujgura i drugih etničkih i vjerskih manjina Xinjianga najmanje od marta 2017”.

Okončati sistem zatvaranja

Novoizabrani predsjednik Joe Biden je prije izbora u novembru, prema saopćenju koje je njegov tim za kampanju objavio u augustu, ocijenio da represija nad tom muslimanskom manjinom predstavlja “genocid autoritarne vlade Kine”.

“Sjedinjene Američke Države pozivaju Narodnu Republiku Kinu da odmah oslobodi sve samovoljno zatočene osobe i okonča svoj sistem zatvaranja i logora, kućnog pritvora i prisilnog rada”, nabrojao je Mike Pompeo.

Prema stranim stručnjacima, više od milion Ujgura se nalazi u zatvorima i kampovima za politički preodgoj.

Peking to poriče i tvrdi da se radi o centrima za stručno osposobljavanje kako bi Ujgure udaljila od terorizma i separatizma nakon napada koji im se pripisuju.

Izvor: Agencije