Michel: Ubrzavanje vakcinacije je apsolutni prioritet

Izgledi za vakcinaciju su ohrabrujući, ali moramo zadržati budnost i nastaviti s testiranjem i praćenjem kontakata, kaže predsjednik Evropskog vijeća.

Moramo nastaviti testirati i pratiti kontakte zaraženih, rekao je Charles Michel EPA)

Ubrzavanje vakcinacije diljem Evropske unije apsolutni je prioritet, ali treba i dalje ostati oprezan, nastaviti testirati i pratiti kontakte zaraženih, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

“Ubrzavanje vakcinacije širom EU-a naš je apsolutni prioritet”, kaže se u njegovom pozivnom pismu za videosamit čelnicima zemalja članica. koji će biti održan u četvrtak navečer, prenosi Hina.

Michel navodi da stopa zaraze korona virusom u Evropi i pojava novih zaraznijih sojeva virusa iziskuju najveći oprez.

Kako će se putovati unutar Unije?

“Izgledi za vakcinaciju su ohrabrujući, ali moramo zadržati budnost i nastaviti s testiranjem i praćenjem kontakata i istodobno dopuštati prelazak granica unutar EU-a”, dodaje Michel.

Predsjednik Evropskog vijeća kaže da će se na virtualnom samitu razgovarati i o potvrdama za vakcinaciju, njihovoj prikladnosti i okolnostima u kojima bi se mogle koristiti.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis predložio je uvođenje standardiziranih potvrda o vakcinaciji, kojima bi se omogućilo nesmetano putovanje unutar EU-a.

Riječ je o vrlo osjetljivoj temi, koja otvara brojna pitanja, za sada bez odgovora.

Između ostalog, još nije utvrđeno mogu li vakcinisane osobe prenositi virus.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla rekao je prošle sedmice da o tome još nema pouzdanih podataka i da će se više znati početkom februara.

Vakcinacija i moguća diskriminacija

Osim toga, većina vlada država članica smatra da je za COVID pasoše prerano, barem dok se osigura pristup vakcinama za sve, jer bi u protivnom moglo doći do diskriminacije.

Također, uvođenje tih potvrda moglo bi se protumačiti kao uvođenje obaveznog vakcinisanja, što bi mogli iskoristiti protivnici vakcinacije.

Virtualni samit čelnika EU-a, na kojem će čelnici zemalja članica razgovarati o epidemiološkoj situaciji u Evropi i o usklađivanju mjera za borbu protiv pandemije korona virusa, počinje u četvrtak u 18:00 sati.

Izvor: Agencije