Madrid proglašen ‘zonom katastrofe’

Španska vlada je proglasila Madrid i još sedam pokrajina ‘zonama katastrofe’ nakon što je snježna oluja Filomena prije deset dana nanijela tim područjima osjetnu materijalnu štetu.

Stanovnici su pozvani da zbog leda ne koriste automobile pa je do srijede na snazi besplatna vožnja gradskim autobusima (EPA)

Španska vlada je u utorak proglasila Madrid i još sedam pokrajina “zonama katastrofe” nakon što je  snježna oluja Filomena prije deset dana nanijela ti područjima osjetnu materijalnu štetu, prenosi Hina.

Madridski gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida je prošle sedmice rekao kako šteta u glavnom gradu Španije iznosi blizu 1,4 milijarde eura te zatražio da ga središnja vlada proglasi zonom katastrofe. Ona je u utorak i učinila nakon ministarskog sastanka.

Time bi Madrid trebao iz državnog proračuna dobiti financijsku pomoć za obnovu materijalne štete koja je najveća u parkovima, u kojima je drveće masovno polomljeno.

Snijeg padao 33 sata bez prestanka

Tokom vikenda 8. i 9. januara snijeg je padao 33 sata bez prestanka, a takve snježne mećave u Madridu ne sjećaju se niti najstariji stanovnici. Uz Madrid posebno snažno je bila pogođena susjedna pokrajina Castilla i León u središnjoj Španiji. Zone katastrofe obuhvaćaju i Castillu La Manchu, Navarru, Andaluziju, Asturiju, Aragón te La Rioju.

Transportni kamioni su ostajali zarobljeni u snijegu, a isto tako i automobili. U Madridu je bio obustavljen sav promet osim podzemne željeznice, a čišćenje snijega odvijalo se sporo, premda je snijeg prestao padati prije deset dana, jer grad ne raspolaže s većim brojem ralica i lopata. Sol za otapanje snijega i leda dovožena je kamionima s mora.

Madridski gradonačelnik u utorak je, gostujući na televiziji Telecinco, rekao kako je od snijega i leda očišćeno 92 posto ulica glavnog grada.

Iz Portugala dolazi oluja Gaetan

Stanovnici su pozvani da zbog leda ne koriste automobile pa je do srijede na snazi besplatna vožnja gradskim autobusima. Kamioni gradske čistoće još uvijek obilaze ulice s pretrpanim kantama za smeće jer ih ranije, zbog snijegom zakrčenih cesta, nisu mogli odvoziti. Na ulicama se mogu vidjeti polomljena stabla i granje.

Nakon što je oluja Filomena prohujala središnjim i sjeveroistočnim dijelom Španije još uvijek su zatvorene 123 ceste diljem zemlje.

Od srijede bi temperature u Španiji trebale porasti, no očekuju se kiša i vjetar. “Dolazi iz Portugala nova oluja koju su tamo prozvali Gaetán, a koja će donijeti obilne kiše, vjetar i višu temperaturu u dijelu Španjolske”, izvijestila je španjolska državna meteorološka služba AEMET preko Twittera.

Izvor: Agencije