Inauguracija kakvu Amerika dosad nije vidjela

Američka policija ponovo upozorava da su prijetnje novih oružanih napada grupa krajnje desnice realne.

Novi predsjednik planirao je da svečanost inauguracije velikim dijelom bude virtuelna (EPA)

Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika u Washingtonu u srijedu bit će dan kakav se ne pamti – demokrat Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris položit će zakletvu u pustom gradu prepunom vojske.

Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtuelnim putem prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, kako ne bi riskirali zarazu korona virusom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i veliki broj pripadnika snaga sigurnosti, koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu, šokiranom napadom pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa na Capitol 6. janura.

Ni Trump neće prisustvovati svečanosti.

Donald Trump ide u Mar-a-Lago

Kad Biden u podne po mjesnom vremenu položi ruku na Bibliju, Trump će već biti izvan Washingtona, čime će prekinuti tradiciju mirnog i uljudnog prenosa vlasti.

Republikanski milijarder bit će tada u Mar-a-Lagu na Floridi, gdje će otputovati u srijedu ujutro.

“Svima koji su pitali, neću prisustvovati svečanosti inauguracije 20. januara”, obznanio je ukratko u jednom od svojih posljednjih tvitova prije nego mu je zabranjeno korištenje Twittera.

Trump je prvi predsjednik od Andrewa Johnsona 1869. godine koji odbija prisustvovati inauguraciji nasljednika.

Tradicija nalaže da predsjednik u odlasku i njegova prva dama dočekaju novi predsjednički par ujutro na dan zakletve i da zajedno dođu na Capitol.

Trumpov potpredsjednik Mike Pence prisustvovat će ceremoniji.

Nacionalna garda na ulicama

Washington je od napada na Kongres, hram američke demokratije, pretvoren u utvrdu.

Više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde, vojnih rezervista, naoružani kruže gradom.

Postavljene su žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitili spomenici kao što su Bijela kuća i Capitol ili kako bi se zatvorile glavne saobraćajnice.

Veterane rata u Iraku središte grada podsjeća na “zelenu zonu” u Bagdadu.

National Mall, velika poljana koja vodi od Lincolnovog spomenika do Capitola, bit će zatvoren za javnost.

Ondje se stotine hiljada Amerikanaca tradicionalno okupljaju kako bi pozdravili novog predsjednika.

Umjesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava, koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći doći.

Američka policija ponovo upozorava da su prijetnje novih oružanih napada grupa krajnje desnice realne.

Bit će na velikom oprezu tokom cijelog historijskog dana.

Pandemija ‘režirala’ inauguraciju

Novi predsjednik planirao je da svečanost inauguracije velikim dijelom bude virtuelna, kako bi se spriječilo širenje zaraze COVID-19.

Od početka mandata on se time želi razlikovati od Trumpa, čije pristalice ne žele nositi zaštitne maske i ne poštuju većinu epidemioloških mjera.

Biden će nakon zakletve održati tradicionalni govor, u kojem će staviti naglasak na pomirenje Amerikanaca.

Nastupit će pop zvijezda Lady Gaga, koja će otpjevati američku himnu, i latino diva Jennifer Lopez.

Tokom poslijepodneva položit će vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington, s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom.

Na povratku, povorka 46. američkog predsjednika zaustavit će se nekoliko stotina metara od Bijele kuće i Biden će se uputiti do svoje nove rezidencije pješice.

Tada će moći najaviti prve predsjedničke odluke.

Umjesto tradicionalnih balova i koncerata, večer će se provesti uz televiziju, na kojoj će se prenositi posebna emisija, koju će voditi glumac Tom Hanks, dok će se Joe Biden i Kamala Harris javnosti obratiti preko malog ekrana.

Prva dama ostat će profesorica

Jill Biden, koja je godinama pouzdana savjetnica osam godina starijem suprugu Joeu, imat će priliku modernizirati ulogu prve dame za 21. stoljeće tako što će zadržati posao profesorice.

“Većina Amerikanki usklađuje poslovni i privatni život, ali prvim damama to nikada nije bilo dopušteno. Međutim, možda je došlo vrijeme da se više Amerikanaca osjeća ugodno s prvom damom koja nije 24 sata dnevno na raspolaganju u Bijeloj kući”, rekla je Katherine Jellison, profesorica historije sa Univerziteta Ohio.

Očekuje se da će kao prva dama raditi na području obrazovanja i ponovo pokrenuti Udružene snage, misiju okupljanja oko vojnih porodica koju je, zajedno s Michelle Obama, inicirala 2011. godine.

Izvor: Agencije