Facebook će imenovati pravnog predstavnika u Turskoj

Najnovija odluka kompanije donijeta je dan prije nego što bi bila izrečena zabrana oglašavanja.

Društvena mreža će snositi odgovornost za štetu ako se sadržaj ne ukloni ili blokira u roku od 24 sata (EPA)

Kompanija Facebook je saopćila da je počela proces imenovanja pravnog predstavnika u Turskoj, kako bi se ta društvena mreža uskladila sa Zakonom o društvenim mrežama koji je Ankara usvojila u julu prošle godine.

Zakon traži od kompanija kao što su Facebook i Twitter da imenuju svoje predstavnike koji će se baviti žalbama na sadržaj na svojim platformama, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Ako to odbiju, prijete im kazne i mogućnost da im bude smanjena brzina interneta.

“Ova odluka ne mijenja standarde Facebookove kompanije, niti globalni postupak za preispitivanje vladinih zahtjeva, a povući ćemo predstavnika ako budemo bili suočeni s bilo kakvim pritiskom”, navodi se u saopćenju kompanije,

Uloga predstavnika društvene mreže

Prema Zakonu o društvenim mrežama, lokalni predstavnik kompanija za društvene medije imao bi zadatak da odgovori na pojedinačne zahtjeve za uklanjanje sadržaja koji krši privatnost i lična prava u roku od 48 sati ili da saopći razlog za odbijanje.

Kompanija će snositi odgovornost za štetu ako se sadržaj ne ukloni ili blokira u roku od 24 sata.

Zakon, također, nalaže da se podaci o društvenim medijima čuvaju u Turskoj.

Turske vlasti kaznile su giganta društvenih medija s najmanje 40 miliona turskih lira (5,3 miliona dolara) prošle godine zbog nepoštivanja zahtjeva za imenovanje predstavnika.

Najnovija odluka Facebooka donijeta je dan prije nego što bi bila izrečena zabrana oglašavanja.

Izvor: Agencije