Evropska komisija: Do ljeta vakcinisati 70 posto odrasle populacije

Evropska komisija je pozvala zemlje članice da ubrzaju vakcinisanje kako bi do ljeta bilo vakcinisano najmanje 70 posto odrasle populacije.

Vakcinisanje je ključno za izlazak iz krize, kazala je Von der Leyen (EPA)

Evropska komisija je u utorak pozvala zemlje članice da ubrzaju vakcinisanje kako bi do ljeta bilo vakcinisano najmanje 70 posto odrasle populacije.

“Vakcinisanje je ključno za izlazak iz krize. Osigurali smo dovoljna vakcina za sveukupno stanovništvo Evropske unije, a sada trebamo ubrzati isporuku i vakcinisanje”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, prenosi Hina.

Dodala je da će pandemija biti savladana kada vakcina bude dostupna svima u svijetu te obećala da će EU pojačati napore kako bi se osigurao dovoljan broj vakcina u susjednim zemljama i partnerima u svijetu.

Dva dana prije video-samita na kojem će čelnici zemalja članica razgovarati o koordinaciji odgovora na koronakrizu, Komisija je objavila dokument u kojem predlaže mjere za prevladavanje krize.

Komisija tako predlaže ubrzanje vakcinisanja kako bi do marta bilo vakcinisano 80 posto stanovnika starijih od 80 godina i 80 posto zdravstvenih i socijalnih radnika u svakoj državi članici. Do ljeta bi trebalo biti vakcinisano 70 posto odraslog stanovništva.

Zadržavanje mjera

Komisija također poziva države članice da zadrže mjere fizičke distance, ograničavanja socijalnih kontakata, da se bore protiv dezinformacija, koordiniraju ograničenja za putovanja, povećaju testiranje, praćenje kontakata i sekvenciranje genoma kako bi se suočili s novim sojevima virusa.

Komisija ističe da sa zemljama članicama radi na potvrdama o vakcinisanju, poštujući u potpunosti zakon EU-a o zaštiti privatnosti. Dodaje da zemlje članice trebaju dogovoriti zajednički pristup u pogledu potvrda o cijepljenju do kraja januara.

Također preporučuje da se obeshrabruju sva putovanja koja nisu nužna sve dok se epidemiološka situacija znatno ne popravi.

Komisija upozorava da treba ostati oprezan s obzirom na povećan broj slučajeva zaraze posljednjih sedmica u više zemalja članica i s obzirom na pojavu novih sojeva virusa.

“Sada je više nego ikada potrebno obnoviti odlučnost Evrope da djeluje jedinstveno, koordinirano i oprezno. Naši današnji prijedlozi imaju za cilj zaštiti živote i sredstva za život te smanjiti teret na preopterećene zdravstvene sisteme. Kraj pandemije je na vidiku, ali još nije na dohvat ruke”, izjavio je potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas.

Izvor: Agencije