EU: Sankcije nisu jedini mogući odgovor na hapšenje Navalnog

U međunarodnoj politici se ne radi o pripisivanju krivnje nego o traženju rješenja, rekao je čelnik evropske diplomatije Josep Borrell.

Čelnik ruske opozicije Navalni uhapšen je nakon povratka iz Njemačke u Rusiju (EPA)

Čelnik evropske diplomatije Josep Borrell u utorak je rekao da želi posjetiti Moskvu kako bi razgovarao o hapšenju otrovanog čelnika ruske opozicije Alekseja Navalnog te da sankcije Rusiji nisu jedini mogući odgovor.

“Mi nismo protiv pritiska, no pritisak mora biti postupan”, rekao je Josep Borrell u razgovoru za agenciju Reuters.

“Bilo je sankcija, a može biti i još sankcija. No sankcije po sebi nisu politika. Sankcije su sredstvo i, osim sankcioniranja, morate nastaviti tražiti komunikaciju, raspravljati i izražavati vaše gledište”.

Borrell je rekao da je otvoren za poziv ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da posjeti Moskvu te da sadašnje okolnosti čine taj posjet “potrebnijim nego ikad”, prenosi Hina.

EU je već uveo ekonomske sankcije Rusije zbog aneksije Krima 2014. koje su usmjerene na ruski energetski i finansijski sektor, te vojnu industriju.

U oktobru je EU uveo sankcije ruskim dužnosnicima bliskim predsjedniku Vladimiru Putinu kao odgovor na trovanje Navalnog u avgustu za koje optužuje ruske obavještajne službe.

Rusija – naša unutrašnja stvar

Navalni je rekao da iza pokušaja da ga se otruje stoji Putin, što Kremlj odbacuje. Kremlj kaže da nije vidio dokaze da je Navalni otrovan i da se neće obazirati na traženje nekih zapadnih zemalja da se uvedu sankcije zbog privođenja Navalnog ove nedjelje jer je to, kako kaže, njena unutarnja stvar.

Litva, Latvija i Estonija žele da EU uvede još sankcija Moskvi nakon što su ruske vlasti privele Navalnog po povratku u Rusiju iz Njemačku gdje se liječio. Po testovima koje su napravili njemački stručnjaci Navalni je otrovan bojnim otrovom novičokom, razvijenim za potrebe vojske u doba SSSR-a.

Tri baltičke zemlje žele da ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku idućeg ponedjeljka razgovaraju o mogućim sankcijama Rusiji.

No Borrell je rekao da je skloniji izravnoj diplomatiji s Moskvom.

“Sankcije su pitanje koje će države članice staviti na dnevni red. Za sada to niti jedna nije učinila”, rekao je. “No, istovremeno, u međunarodnoj politici se ne radi o pripisivanju krivnje nego o traženju rješenja”.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Borrell je, otvarajući raspravu posvećenu slučaju Alekseja Navalnija u Evropskom parlamentu, u utorak ponovio kako je hapšenje tog ruskog opozicionog čelnika “neprihvatljivo” i istaknuo da je EU u izjavi od ponedjeljka osudio njegovo hapšenje.

Pozvao je ruske vlasti da iz zatvora puste Navalnog i ostale s njime povezane opozicione aktiviste i novinare.

Kao i u razgovoru za agenciju Reuters, istaknuo je da je odluka o novim sankcijama nadležnost Vijeća.

Zastupnici Evropskog parlamenta su se u raspravi pridružili pozivu da se Navalnog i privedene novinare pusti na slobodu, kao i osudi Kremalj zbog obračuna s opozicijom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada