Emotivni Biden održao govor u kojem se borio sa suzama

Novoizabrani američki predsjednik uoči odlaska u Washington govorio je o svom preminulom sinu i zahvalio svojoj matičnoj državi Delaware.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden održao je emotivan govor tokom kojeg se borio sa suzama govoreći o svom preminulom sinu i zahvaljujući svojoj matičnoj državi Delaware, uoči odlaska u Washington na inauguraciju u srijedu.

“Jedino žalim što on nije ovdje”, rekao je Biden govoreći s svom sinu Beauu, državnom tužitelju koji je umro od tumora na mozgu 2015.

Biden se borio sa suzama tokom govora u Delawareu, državi koju je predstavljao kao senator duže od tri decenije.

“Oprostite mi zbog emocija, ali kada umrem na srcu će mi pisati Delaware”, dodao je 78-godišnji Biden u oproštajnom govoru prije odlaska u Washington gdje će položiti zakletvu kao 46. predsjednik.

Emotivna retorika

Biden je već dugo poznat kao političar koji ne prikriva osjećaje, posebno nakon višestrukih porodičnih tragedija.

Njegova sklonost ponekad emotivnoj retorici je oprečna onoj Donalda Trumpa čiji su govori najpoznatiji po žustrim napadima na medije i političke protivnike, piše Hina.

Bidenovu inauguraciju prate sigurnosni problemi nakon što su pristalice Donalda Trumpa napale zgradu Kapitola ranije ovog mjeseca, pa su hiljade pripadnika Nacionalne garde već raspoređene u glavnom gradu. Trump je rekao da neće doći na inauguraciju.

Izvor: Agencije