Američki Senat kreće sa saslušanjima Bidenovih kandidata za ministre

Demokrat Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris položit će zakletvu u pustom gradu prepun vojske.

Američki Senat u utorak je započeo saslušanja kandidata za ministarska mjesta u vladi izabranog američkog predsjednika Joea Bidena (Reuters)

Američki Senat u utorak je započeo saslušanja kandidata za ministarska mjesta u vladi izabranog američkog predsjednika Joea Bidena, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Janet Yellen, bivša čelnica Federalnih rezervi, među prvima je koji izlaze pred odbor Senata, onaj za finansije, koji je treba potvrditi kao buduću ministricu finansija.

Antony Blinken, Bidenov izbor za državnog sekretara, odgovarat će na pitanja odbora za vanjske poslove, a Lloyd Austin kao potencijalni ministar odbrane pred odborom za vojsku.

Odbor za obavještajna pitanja ispitat će Avril Haines koja bi trebala preuzeti nacionalnu obavještajnu agenciju, a Alejandro Mayorkas bi trebao postati novi ministar domovinske sigurnosti.

Odbori ispituju kandidate, no potvrđuje ih Senat glasovima svih zastupnika, u skladu s američkim ustavom, piše agencija dpa.

Inauguracija kakvu Amerika dosad nije vidjela

Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika u Washingtonu u srijedu bit će dan kakav se ne pamti – demokrat Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris položit će zakletvu u pustom gradu prepunom vojske.

Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtuelnim putem prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, kako ne bi riskirali zarazu korona virusom, prenosi AFP.

Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i veliki broj pripadnika snaga sigurnosti, koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu, šokiranom napadom pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa na Capitol 6. janura.

Ni Trump neće prisustvovati svečanosti.

Izvor: Agencije