Navalnom određeno 30 dana pritvora

Svijet kritikuje Rusiju zbog hapšenja Navalnog, dok je Marija Zaharova poručila da poštuju ruski zakon i da se bave svojim problemima.

Aleksej Navalni je uhapšen sinoć po slijetanju u Moskvu iz Njemačke (EPA)

Ruski sud u ponedjeljak je Alekseju Navalnom odredio 30 dana pritvora, do 15. februara, objavila je glasnogovornica tog kritičara Kremlja dan nakon njegovog hapšenja pri povratku u Moskvu.

„Sud je pritvorio Navalnog na 30 dana. Do 15. februara“, napisala je Kira Jarmiš na Twitteru.

Ruski državni tužioci zatražili su ranije od suda da odredi pritvor od 30 dana Navalnom, saopštio je na Twitteru saradnik ruskog opozicionara Ivan Ždanov.

Saslušanje Alekseja Navalnog, glavnog opozicionara i kritičara Kremlja, počelo je danas u 10:30 (12:30 po moskovskom vremenu) u gradu Himki, u blizini Moskve.

Navalni je u videoporuci iz policijske stanice svoje saslušanje prozvao “najvećim stepenom nezakonja“, pa je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je krivični zakon bacio kroz prozor, prenijela je Hina.

Malo prije nego što mu je sud odredio pritvor, Navalni je pozvao Ruse da “izađu na ulicu” protiv vlasti.

“Ono čega se ovi banditi (na vlasti) najviše plaše jeste da ljudi izađu na ulicu…, ne plašite se, izađite na ulicu, ne zbog mene već zbog vas samih, zbog vaše budućnosti”, rekao je Navalni na video snimku snimljenom u sudnici, koji je objavljen na društvenim mrežama, prenijela je Beta.

Navalni je uhapšen sinoć po slijetanju u Moskvu iz Njemačke, gdje se od avgusta prošle godine liječio od trovanja, iza kojeg, kako tvrde zapadne zemlje, stoji Kremlj.

Navalni je, kako je ranije najavljeno, uhapšen zbog nepoštivanja obaveze o uvjetnoj zatvorskoj kazni iz 2015. godine. On kaže da se nije mogao prijaviti zbog liječenja u Berlinu.

Služba zatvora tvrdi da će Navalni ostati u pritvoru do presude.

Služba je ranije rekla da će tražiti da Navalni odsluži troipogodišnju kaznu koja mu je izrečena 2014.

Advokati bez pristupa Navalnom

Advokati Navalnog u ponedjeljak su kazali da im nije dozvoljen pristup njihovom klijentu te da ne znaju kakvo je njegovo stanje.

U međuvremenu, mnoge svjetske zemlje osudile su hapšenje Navalnog, te su od Rusije tražile da ga oslobodi.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je stranim političarima koji kritikuju hapšenje Navalnog, da poštuju međunarodno pravo i ruski zakon, i da se bave svojim problemima.

Aleksej Navalni je, kako je ranije najavljeno, uhapšen zbog nepoštivanja obaveze o uvjetnoj zatvorskoj kazni iz 2015. godine
(Reuters)

Ona se oglasila nakon što je Jake Sullivan, kojeg novoizabrani američki predsjednik Joe Biden namjerava imenovati za pomoćnika za nacionalnu sigurnost, pozvao da se hitno oslobodi Navalni, koji je sinoć uhapšen na aerodromu u Moskvi.

„Što se tiče Sullivana i drugih inostranih zvaničnika koji objavljuju unaprijed pripremljene komentare: poštujte međunarodno pravo, ne zadirite u nacionalno zakonodavstvo suverene države i bavite se problemima u svojoj zemlji“, napisala je Zaharova na Facebooku“, prenosi Tanjug.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da zgražavanje koje zapadne zemlje izražavaju zbog hapšenja Navalnog ima za cilj odvratiti pažnju njihovih građana od problema u vlastitim državama.

“To omogućuje zapadnim političarima da pomisle da takvim izjavama mogu odvratiti pažnju od duboke krize u kojoj se našao model liberalnog razvoja”, izjavio je šef ruske diplomatije.

Sullivan je ranije poručio da bi Rusija trebala odmah osloboditi Navalnog.

‘Kršenje ljudskih prava’

“Navalni bi trebao odmah biti oslobođen, a izvršioci nečuvenog napada na njega bi morali biti izvedeni pred lice pravde”, navodi se u objavi Sullivana na Twitteru.

Dodao je da “napad Kremlja na život Navalnog nije samo kršenje ljudskih prava, već i uvreda za sve Ruse koji bi htjeli da se čuje njihov glas”.

Američki državni sekretar Mike Pompeo uputio je pisanu izjavu u kojoj je iznio kritike na račun Moskve.

“SAD najoštrije osuđuje rusko pritvaranje Alekseja Navalnija. Zahtijevamo njegovo hitno i bezuvjetno puštanje na slobodu”, rekao je Pompeo, ističući da bi tokom izbornog procesa trebalo otvoriti prostor svim političkim strankama i kandidatima u Rusiji.

Na vijest o hapšenju Navalnog reagovali su i drugi svjetski zvaničnici, uključujući predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, koji je ocijenio da je hapšenje ruskog opozicionara nedopustivo, te je pozvao ruske vlasti da ga oslobode.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen osudila je hapšenje i zatražila da ga se odmah oslobodi i da mu se garantuje sigurnost.

“Zatočenje političkih protivnika protivno je ruskim međunarodnim obvezama”, rekla je von der Leyen, te je dodala da očekuje temeljitu i nezavisnu istragu o napadu na Navalnog.

Poziv na oslobađanje Navalnog uputilo je i Ministarstvo vanjskih poslova Francuske.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je danas duboku zabrinutost hapšenjem.

‘Poštovati međunarodno pravo’

“Zastrašujuće je što su ruske vlasti pritvorile Alekseja Navalnog, žrtvu gnusnog zločina”, dodaje u saopštenju šef britanske diplomatije Dominic Raab.

Raab je pozvao Rusiju da istraži kako je “upotrijebljeno hemijsko oružje na (njenoj) teritoriji”, a ne da “progoni Navalnog”.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas rekao je da bi Navalni trebao odmah biti pušten iz pritvora.

“Rusija je u obavezi da poštuje svoj Ustav, ali i međunarodno pravo. Ljudska prava moraju da se zaštite. Ovi principi moraju da budu primenjeni i na Navalnog također”, rekao je Maas.

Izvor: Agencije