WHO brine distribucija u Izraelu: Nema vakcina za Palestince

U Izraelu je vakcinisano više od 20 posto stanovništva, dok na okupiranim teritorijama Palestinci još nisu dobili vakcine.

Palestinska uprava optužila je Izrael za 'rasizam' zato što nije dijelio svoje vakcine (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog nejednakosti u distribuciji vakcina protiv korona virusa u Izraelu, gdje je vakcinisano više od 20 posto stanovništva, dok na okupiranim teritorijama Palestinci još nisu dobili vakcine.

“Imamo brojne zabrinutosti za javno zdravlje i jednakost zbog ove nejednake raspodjele vakcina ili nejednakog pristupa vakcinama”, rekao je Gerald Rockenschaub, šef ureda WHO-a za palestinske teritorije za AP, prenosi Tanjug.

On je rekao da WHO sa Izraelcima ima razgovore na više nivoa i pokušava da istraži mogućnost da li bi Izrael mogao da razmotri dodjeljivanje vakcina Palestincima, dodajući da bi zdravstveni radnici u tom slučaju bili na prvoj liniji.

Pružanje vakcina

Organizacije za zaštitu prava kažu da je Izrael kao okupatorska sila odgovoran za pružanje vakcina Palestincima na Zapadnoj obali i u Gazi.

Izrael, međutim, tvrdi da nema takvu obavezu i da je stanovništvo te zemlje, uključujući arapske građane, prioritet, “ali da bi u nekom trenutku mogao razmisliti o podjeli svojih zaliha”, prenosi AP.

Palestinska uprava optužila je Izrael za “rasizam” zato što nije dijelio svoje vakcine, ali nije uputila zvanični zahtjev Izraelu i kaže da vlastite zalihe nabavlja putem programa WHO-a i sporazuma sa privatnim kompanijama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada