Uhapšen dužnosnik iz Novog Meksika koji je učestvovao u napadu na Capitol

Cuoy Griffin, povjerenik okruga u Novom Meksiku i osnivač skupine pod nazivom ‘Kauboji za Trumpa’, bio je među hiljadama koji su upali na Capitol.

Cuoy Griffin bio je među hiljadama koji su upali na Capitol pokušavajući spriječiti Kongres da potvrdi pobjedu demokrata Bidena (EPA)

Američko Ministarstvo pravosuđa saopćilo je u nedjelju da je uhapšen izabrani dužnosnik iz Novog Meksika zbog veze s napadom na Capitol 6. januara, nakon čega je izjavio kako namjerava ponovno otići u Washington s vatrenim oružjem u znak protesta protiv inauguracije Joea Bidena.

Cuoy Griffin, povjerenik okruga u Novom Meksiku i osnivač skupine pod nazivom “Kauboji za Trumpa”, bio je među hiljadama koji su upali na Capitol pokušavajući spriječiti Kongres da potvrdi pobjedu demokrata Bidena nad republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom. Stajao je na stepenicama zgrade, ali nije ulazio u nju.

Protuzakonito ušao u zabranjenu zonu

Vlasti kažu da se vratio u Novi Meksiko nakon pobune, gdje je na sastanku Vijeća okruga Otero 14. januara izjavio kako planira otići nazad u Washington s puškom i revolverom u znak protesta protiv Bidenove inauguracije ove srijede.

Nije bilo odmah jasno je li Griffin nosio vatreno oružje kad je uhapšen u nedjelju.

Optužen je jer je protuzakonito ušao i zadržao se u zabranjenoj zoni.

Izvor: Agencije