Slovenija ne odgađa glasanje o povjerenju vladi Janeza Janše

Nejasno je koliki su izgledi za rušenje Janše jer bi za taj prijedlog trebalo glasati najmanje 46 od 90 zastupnika.

Premijer Janša tvrdi da vladu u najteže vrijeme epidemije želi destabilizirati i rušiti lijeva opozicija za koju tvrdi da je ekstremistička (EPA)

Predsjednik slovenskog parlamenta Igor Zorčič odbacio je u ponedjeljak pozive da se zbog moguće zaraze desetak zastupnika korona virusom odgodi sjednica na kojoj će se glasati o povjerenju vladi Janeza Janše.

Njegov je prijedlog da se sjednica održi u srijedu, o čemu će se u utorak službeno izjasniti njegov kolegij, prenijela je Hina.

Zorčič je novinarima u ponedjeljak rekao da je protiv moguće odgode zbog zapleta nastalog u petak kada je na  zatvorenoj sjednici devet članova parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi bilo u kontaktu s direktorom državne obavještajne službe SOVA Janezom Stušekom, kod kojeg je naknadno potvrđena zaraza korona virusom.

Svi članovi odbora danas i sutra testirat će se, a mediji navode da je zaraza već potvrđena kod zastupnika Socijalnih demokrata (SD) Matjaža Hana.

Zorčič je član jedne od tri vladajuće stranake u vladi Janeza Janše.

Glasanje o povjerenju vladi po prijedlogu opozicije treba svakako izvesti u ustavnom i poslovničkom roku, rekao je.

Taj rok je najkasnije sedam dana od uvođenja prijedloga u proceduru, a zadnji dan je petak s time da bi vanredna sjednica počela u srijedu.

Svi zastupnici koji su prisustvovali spomenutom sastanku sa Stušekom bit će testirani i prije same vanredne sjednice parlamenta, rekao je.

Erjavac umjesto Janše

Skupina od 42 zastupnika iz pet opozicinih stranaka ljevice i centra u petak je podnijela prijedlog da se vladi izglasa nepovjerenje, a mandat za sastavljanje nove vlade da se povjeri Karlu Erjavcu koji je uz Janšu jedan od najiskusnijih političkih veterana.

Opozicija udružena u Koaliciju ustavnog luka (KUL) Janšinoj vladi zamjera loše vođenje zemlje kroz krizu izazvanu pandemijom, da je pod utjecajem Janše vodila “autoritarnu” i nedemokratsku politiku, miješala se u rad nezavisnih državnih ustanova i sudstvo i da je vanjsku politiku povela u krivom smjeru prema iliberalnim režimima u srednjoj i istočnoj Evropi, udaljivši se od vrijednosti zapadnoevropske liberalne demokratije.

Nejasno je koliki su izgledi za uspjeh te inicijative jer bi na tajnom glasanju za taj prijedlog trebalo glasati najmanje 46 zastupnika od 90.

Premijer Janša tvrdi da vladu u najteže vrijeme epidemije želi destabilizirati i rušiti lijeva opozicija za koju tvrdi da je “ekstremistička” i vodi se “ideološkom mržnjom”, te da svojom inicijativom u krivo vrijeme može samo izazvati prijevremene izbore.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada