Njemačka pokušava ublažiti tenzije između Ankare i EU-a

Njemački i turski ministri vanjskih poslova Heiko Maas i Mevlut Cavusoglu razgovarali su u cilju poboljšanja odnosa između Turske i Evropske unije.

Cavusoglu je poslije sastanka sa njemačkim kolegom Maasom rekao da je posljednjih dana došlo do pozitivnije atmosfere u odnosima EU-a i Turske (EPA)

Njemački i turski ministri vanjskih poslova Heiko Maas i Mevlut Cavusoglu razgovarali su u ponedjeljak u Ankari u cilju poboljšanja odnosa između Turske i Evropske unije, dok su u sjedištu NATO-a u Briselu počeli tehnički razgovori između vojnih delegacija Turske i Grčke.

Cavusoglu je poslije sastanka sa njemačkim kolegom Heikom Maasom u Ankari rekao da je posljednjih dana došlo do pozitivnije atmosfere u odnosima Evropske unije i Turske, poslije burne 2020. godine, prenosi Beta

Turska i Grčka su prošlog ljeta gotovo zaratile zbog spora oko pomorskih granica i energetskih prava u istočnom Sredozemlju.

Prošle sedmice su obje zemlje najavile nastavak razgovora u vezi sa istraživanjem nalazišta gasa u Sredozemnom moru i saopćile da bi moglo da dođe i do susreta najviših zvaničnika, uključujući turskog predsjednika i grčkog premijera.

Tehnički razgovori

Tursko ministarstvo odbrane saopćilo je da se u ponedjeljak u sjedištu NATO-a održavaju tehnički razgovori sa grčkim kolegama.

“Najavom direktnih razgovora, prozor za diplomatsko rješenje koji je bio zatvoren od 2016. ponovo je odškrinut”, rekao je Maas.

“Mislim da su svi učesnici svjesni da ovaj proces neće biti lak, ali uvjeren sam da će, ukoliko obje strane pristupe tim pregovorima sa ozbiljnim namjerama i neophodnim pragmatizmom, na kraju biti pronađena politička rešenja.”

Sporovi su “veoma složeni, ali nisu nerješivi”, dodao je Maas.

Obnavljanje razgovora

Cavusoglu je insistirao da je Turska uvijek bila spremna da razgovara sa Grčkom bez ikakvih preduvjeta, ali je naveo i da Atina možda pokušava da isprovocira Ankaru izazivajući je da odgovori, a zatim da traži od EU da joj uvede sankcije.

“Želimo da nastavimo sa ovom pozitivnom atmosferom, ali nažalost Grčka nastavlja provokacije i u ovom periodu”, rekao je Cavusoglu, pozivajući se na pokušaje naoružanja na demilitariziranim otocima i vojne vježbe.

“Nismo zemlja koja se plaši sankcija, ali ne želimo da nastavimo sa ovom negativnom agendom i sankcijama”, rekao je Cavusoglu.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da pozdravlja obnavljanje razgovora, rekavši da računa na međunarodno pravo i grčke odbrambene sposobnosti.

U decembru je Evropska unija dala zeleno svjetlo za sankcije protiv pojedinaca zbog turskog istraživanja rezervi gasa u vodama na koje pravo polažu Grčka i Kipar.

Iako je Ankara više puta rekla da sankcije neće odvratiti Tursku od odbrane njenih energetskih prava, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je spremnost da pogoršane odnose sa EU vrati na “pravi kolosijek”.

Izvor: Agencije