Navalni iz pritvora poziva Ruse ‘na ulicu’

Ruski opozocioni čelnik u sudnici je videoporukom pozvao Ruse da borbu protiv vlasti presele na ulicu.

Borac protiv korupcije i najveći kritičar Kremlja optužuje predsjednika Vladimira Putina da je naredio njegovo ubistvo otrovom novičokom (EPA)

Ruski sud odredio je u ponedjeljak pritvor do 15. februaru opozicionom čelniku Alekseju Navalnom koji je zauzvrat pozvao Ruse da “izađu na ulicu” na proteste protiv vlasti.

“Alekseju Navalnom je određen 30-dnevni pritvor, do 15. februara”, rekao je njegov advokat Vadim Kobzev na Twitteru, prenosi Hina.

Odmah nakon te odluke objavljena je videosnimka na kojoj opozocioni čelnik u sudnici poziva Ruse da borbu presele na ulicu.

“Ovi banditi (na vlasti), to dobro znate, najviše se boje izlaska ljudi na ulicu (…) zato se ne bojte, izađite na ulicu, ne radi mene nego radi vaše budućnosti”, poručio je na videu snimljenom u sudnici i objavljenom na društvenim mrežama.

Odmah uhapšen

Njegov najbliži saradnik Leonid Volkov odmah je objavio na Twitteru da se timovi Navalnog “počinju pripremati za velike proteste zemlje 23. januara”.

Borac protiv korupcije i najveći kritičar Kremlja, Navalni (44) optužuje predsjednika Vladimira Putina da je naredio njegovo ubistvo otrovom novičokom u augustu, što Rusije negira.

Navalni je preživio trovanje i pet mjeseci proveo na liječenju u Njemačkoj.

U nedjelju se vratio u Moskvu, gdje je odmah uhapšen na osnovu odluke moskovske zatvorske službe koja tvrdi da je odlaskom na liječenje u inostranstvo prekršio mjere sudskog nadzora.

Navalni se našalio na račun svog pritvora opisavši svoj položaj ovako: “Pokušali smo te ubiti, preživio si i uvrijedio nas, zato ćeš u zatvor”.

Izvor: Agencije