Kongresmen Raskin: Izgrednici bili na korak da ‘pronađu i objese’ Pencea

Pored toga, Raskin, koji je kongresmen iz države Maryland, rekao je da je ‘tu bio i jedan odred ubica koji je tražio Nancy Pelosi’, predsjedavajuću Predstavničkog doma.

Jamie Raskin optužio je predsjednika Donalda Trumpa da ništa nije preduzeo 6. januara da spriječi svoje pristalice da upadnu u zgradu Kongresa (EPA)

Glavni menadžer demokrata zadužen za opoziv, kongresmen Jamie Raskin, optužio je predsjednika Donalda Trumpa da ništa nije preduzeo 6. januara da spriječi svoje pristalice da upadnu u zgradu Kongresa, prenosi Tanjug.

“Pratio je to na TV-u, kao neku zabavu, prenos pobune”, rekao je Raskin za CNN.

Nakon što ga je Predstavnički dom opozvao prošle nedjelje, Trump je osudio nasilje u video snimku, navodeći da “nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mjesta u našoj zemlji i pokretu ”Učinimo Ameriku ponovo velikom”, koji je uvijek bio posvećen vladavini zakona.”

Jedini predsjednik opozvan dva puta

Suđenje Trumpu, koji je jedini američki predsjednik opozvan dva puta, moglo bi da počne ubrzo poslije inauguracije novog predsjednika Joea Bidena 20. januara.

Ako dvotrećinska većina u politički podjeljenom Senatu bude glasala za opoziv, Trumpu bi, prostom većinom glasova, moglo da bude zabranjeno da se ikada ponovo kandiduje za politički položaj, piše Glas Amerike.

Predsjednik tek treba da izabere pravni tim koji će ga braniti na suđenju u Senatu. Rudi Giuliani, predsjednikov lični advokat, jedan je od kandidata, iako je Hogan Gidley, nacionalni sekretar za štampu Trumpove kampanje, na Twitteru napisao da “predsjednik Trump još nije donio odluku koji će ga advokat ili advokatska firma zastupati na suđenju koje je sramni napad na naš Ustav i demokratiju.”

Raskin, glavni menadžer za opoziv, nazvao je Trumpove poteze “najopasnijim zločinom počinjenim protiv SAD”, ističući da su izgrednici “bili na korak od toga da pronađu i objese potpredsjednika”, Mikea Pencea.

Trumpova uloga u maršu na Capitol Hill

Kada su izgrednici upali u Kongres, Pence je predsjedavao sjednici na kojoj je trebalo da se potvrde glasove Elektorskog koledža prema kojima je Biden 3. novembra pobjedio Trumpa.

Pored toga, Raskin, koji je kongresmen iz države Maryland, rekao je da je ” tu bio i jedan odred ubica koji je tražio Nancy Pelosi”, predsjedavajuću Predstavničkog doma.

Pelosi je prošle nedjelje predsjedavala sjednici na kojoj je sa 232 glasa za i 197 protiv izglasan opoziv Trumpa, a desetoro republikanaca se pridružilo demokratama glasajući za opoziv.

Raskin je rekao da će se suđenje koncentrisati na Trumpovu ulogu u maršu na Capitol Hill poslije mitinga blizu Bijele kuće na kojem je nastavio da ponavlja neosnovane tvrdnje koje je iznosio nedjeljama, da zbog izborne prevare nije dobio drugi mandat, i pozvao pristalice da marširaju na Capitol.

Izvor: Agencije