Kina o Pompeu: Komična bogomoljka koja nastoji zaustaviti točak historije

Pompeo, jedan od najžešćih oponenata Kine u administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, zadnje je dane na dužnosti proveo objavljujući niz mjera protiv Pekinga.

Američke sankcije "politički su trik nakon što su svi drugi trikovi potrošeni", poručio je ured pozivajući  Pompea da završi svoj show program (Arhiva)

Kina je u ponedjeljak usporedila odlazećeg američkog državnog sekretara Mikea Pompea s bogomoljkom u živopisnoj osudi zadnjeg kruga američkih sankcija izazvanih masovnim hapšenjima prodemokratskih aktivista u Hong Kongu, prenosi Hina.

Pompeo, jedan od najžešćih oponenata Kine u administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, zadnje je dane na dužnosti proveo objavljujući niz mjera protiv Pekinga uoči stupanja na dužnost novog američkog predsjednika Joea Bidena.

Među njima i nove sankcije protiv šest kineskih dužnosnika među kojima i jedinog predstavnika Hong Konga u kineskom parlamentu kao odgovor na nedavno hapšenje 55 prodemokratskih aktivista temeljem novog zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Američke sankcije su politički trik

“Prijelaz Hong Konga iz haosa u stabilnost nezaustavljiv je”, objavio je ured za Hong Kong i Makao u prvoj reakciji na sankcije.

“Ljudi poput Pompea nisu ništa drugo nego komične bogomoljke koja uzalud pokušavaju zaustaviti točkove historije”, poručio je ured smjerajući na kinesku izreku o bogomoljki koja pokušava zaustaviti nogama kočiju.

Američke sankcije “politički su trik nakon što su svi drugi trikovi potrošeni”, poručio je ured pozivajući  Pompea da završi svoj show program.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada