Izrael počeo vakcinaciju palestinskih zatvorenika

Uprava zatvora najavila je da pri vakcinaci zatvorenika neće praviti nikakve razlike.

Organizacija HRW tvrdi da Izrael ima obavezu da osigura vakcine i za Palestince na okupiranim teritorijama (EPA)

Izraelska uprava zatvora objavila je danas da je počela vakcinacija zatvorenika protiv COVID-19, u kojima je i 4.400 Palestinaca, nakon apela nevladinih organizacija i palestinskih zvaničnika.

Više od dva miliona izraelskih građana, od ukupno 9,3 miliona, već je primilo prvu dozu vakcine.

Nedavnu sugestiju izraelskog ministra javne sigurnosti Amira Oahane da zatvorenike ne bi trebalo vakcinisati osudio je vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit, a i palestinski zvaničnici i nevladine organizacije su pozvale Izrael da vakciniše Palestince u zatvorima.

Najmanje 250 ih je testirano pozitivno na novi virus, sudeći prema podacima palestinskog kluba zatvorenika.

Saopšteno je da je 20 zatočenika primilo prvu dozu vakcine ali nije precizirano da li su to Izraelci ili Palestinci, a pomenuti klub je rekao da su vakcinisana tri palestinska zatvorenika, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Potpisana četiri ugovora

Uprava zatvora je prethodno najavila da će nakon vakcinacije zaposlenih početi vakcinacija zatvorenika u skladu sa medicinskim i operativnim protokolima i da se neće praviti nikakve razlike.

Organizacija Human Rights Watch danas je pozvala Izrael da imunizuje palestinske zatvorenike, ocijenivši da država također ima obavezu na osnovu međunarodnog prava kao okupaciona sila da osigura vakcine za 2,8 miliona Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i još dva miliona u blokiranom pojasu Gaze.

Izrael, koji je kupio vakcine od Pfirer i BioNTecha, kao i Moderne, pokrenuo je kampanju vakcinacije 20. decembra i stalno je povećavao broj vakcinisanih u jednom danu, ali nije donio plan za Palestince u Gazi i na Zapadnoj obali.

Palestinska uprava je potpisala četiri ugovora da nabavci vakcine, uključujući rusku Sputnik V ne bi li se vakcinisalo 70 posto stanovnika Zapadne obale i Gaze.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada